nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Ikea investerar i vattenfritt färgningssystem

Ikea satsar nu på vattefri färgningsteknik. Förutom minskad vattenförbrukning så minskar tekniken dessutom risken för att miljöfarliga ämnen ska hamna i avloppsvattnet.

  • Annons 1

Ikea Greentech, ett riskkapitalbolag inom Ikea koncernen, har investerat i Dyecoo Textile Systems, ett holländskt företag som har utvecklat den första vattenfria färgningstekniken för kommersiellt bruk. Genom användning av återvunnen koldioxid gör den nya tekniken det möjligt att undvika den stora mängd vatten och kemikalier som traditionellt används vid färgning av textil.

– Dyecoos vattenfria färgningsteknik bygger på ett innovativt system som kan ge stora miljömässiga och ekonomiska fördelar för textilindustrin genom minskad vatten- och kemikalieanvändning. Genom samarbetet bidrar Ikea till att påskynda utvecklingen och öka tillgången av den nya tekniken, säger Christian Ehrenborg, vd för Ikea Greentech.

Textilindustrin är en av de största konsumenterna av vatten och de flesta av världens textilleverantörer finns idag i Asien. Branschens omfattande verksamhet i regionen sätter press på tillgången av rent vatten och bidrar även till omfattande miljöförstöring via avloppsvatten från fabrikerna. Genom att ta bort behovet av vatten i färgningsprocessen och eliminera risken för miljöfarliga ämnen i avloppsvattnet är metoden en betydande fördel för regionen.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4