nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Rapporten Sustainable Cotton Ranking 2017 omfattar 75 av de största företagen som använder bomull i sina produkter. FOTO: Ikea/Åsa Sjöström/Momentagency

Ikea bäst i världen på hållbar bomull

Ikea och H&M finns med bland de tio företag i världen som är bäst på att använda hållbar bomull. Men bara 11 företag har satt tidsbestämda mål för att nå 100 procent hållbar bomull och många måste göra mer, enligt en ny rapport.

  • Annons 1

Sustainable Cotton Ranking 2017 granskar 75 av de största företagen som använder bomull i sina produkter. Bakom rapporten står organisationerna WWF, Solidaridad och Pesticide Action Network.

Svenskar i topp

Ikea toppar listan över de företag som är bäst på att använda hållbar bomull. På andra plats kommer Tchibo GmbH och på plats tre Marks & Spencer. H&M kommer på femte plats.

Här kan du se hur Ikea jobbar

 Ytterligare sex företag klassar som “på god väg” och får 26-50 poäng av 100 maximalt. 18 stycken “startar resan” och får mellan 5-25 poäng (bland annat Hugo Boss och Benetton). Återstående 44 får mindre än 5 poäng och underkänt. Bottenplatser har företag som Giorgio Armani, Walmart och Footlocker.

 

15 procent
Idag kommer cirka 15 procent av volymen från hållbara odlingar, en ökning från 13 procent jämfört med 2016. Men svag efterfrågan från företag och konsumenter gör att bara en dryg femtedel av den säljs som hållbar.

Låg efterfrågan från konsumenter, komplexa leverantörskedjor och dyrare kostnader är hinder i vägen för hållbar bomull, enligt företagen själva. Bara totalt 11 företag har satt tidsbestämda mål på att nå 100 procent hållbar bomull 2020 eller tidigare.

– Efterfrågan måste öka om vi ska få en kraftfull förändring på marknaden. Vi uppmanar också alla företag som använder stora volymer att sätta målet att nå 100 procent hållbar bomull senast 2020, säger Daniel Robertsson.

 

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.