nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Ifrågasatt cleantechföretag fick pris för vattenvirvlar

  • Annons 1

Det blev Watreco som tog hem årets Cleantech Company of the Year Award som delades ut under Stockholm Cleantech Venture Day i Kista i förra veckan. Företagets olika lösningar för bland annat separation, inluftning och rening bygger på den så kallade Vortexgeneratorn. Vid rening sugs partiklar i vattnet in i en virvelsträng som bildas av generatorn och kan avskiljas.

– Det är en stor ära att få den här utmärkelsen, särskilt med tanke på de andra företagens kvalifikationer. Stockholm Cleantech Venture Day har gett oss flera kontakter med investerare och kommer förhoppningsvis ta oss ett steg närmare vårt internationella genombrott, säger vd Mats Eliasson.

Enligt Ny Teknik har flera kritiker ifrågasatt virveltekniken, eftersom ingen tillverkare styrkt dess resultat med utomstående vetenskapliga tester.

– Det här är områden där man helt enkelt ska göra laboratorieexperiment. Ett bra kontrollerat laboratorieexperiment skulle ganska snart visa om det fungerar. Det borde ju företaget kunna bekosta, säger Hanno Essén, ordförande för organisationen Vetenskap och folkbildning.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Nobelpristagare anser att klimatmötet ska avbrytas

Båda Nobelpristagarna i ekonomi anser att det viktigaste för klimatet är att sätta igång med åtgärder som leder framåt. Nu. Handlingsförlamningen är det största problemet. Paul Romer anser att en bra start är att något större land fattar beslut om koldioxidskatt. William Nordhaus rekommenderar att klimatmötet i Katowice ajourneras och att en mindre grupp diskuterar sig fram till vilka mekanismer som kan ge resultat.

  • Annonskod Huvudspalten 4