nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Ifrågasatt cleantechföretag fick pris för vattenvirvlar

  • Annons 1

Det blev Watreco som tog hem årets Cleantech Company of the Year Award som delades ut under Stockholm Cleantech Venture Day i Kista i förra veckan. Företagets olika lösningar för bland annat separation, inluftning och rening bygger på den så kallade Vortexgeneratorn. Vid rening sugs partiklar i vattnet in i en virvelsträng som bildas av generatorn och kan avskiljas.

– Det är en stor ära att få den här utmärkelsen, särskilt med tanke på de andra företagens kvalifikationer. Stockholm Cleantech Venture Day har gett oss flera kontakter med investerare och kommer förhoppningsvis ta oss ett steg närmare vårt internationella genombrott, säger vd Mats Eliasson.

Enligt Ny Teknik har flera kritiker ifrågasatt virveltekniken, eftersom ingen tillverkare styrkt dess resultat med utomstående vetenskapliga tester.

– Det här är områden där man helt enkelt ska göra laboratorieexperiment. Ett bra kontrollerat laboratorieexperiment skulle ganska snart visa om det fungerar. Det borde ju företaget kunna bekosta, säger Hanno Essén, ordförande för organisationen Vetenskap och folkbildning.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Miljöstrategipriset – nu lite mindre cirkulärt

Vinnaren av Miljöstrategipriset får inte bara ära, diplom och blommor. En statyett av konstnären Helena Byström ingår också, nytt för i år är att det inte längre är ett vandringspris utan att statyetten stannar hos vinnaren. Detta gör den förstås lite mindre cirkulär – men den är fortfarande skapad av återvunnet material.

  • Annonskod Huvudspalten 4