nr-logo

Tidningen för miljöproffs

IEA: USA har störst klimatansvar

Energisektorn står inför en tuff ekvation: att hålla koldioxidutsläppen i schack samtidigt som folk behöver el i allt högre grad.
– En nyckelfaktor är att minska oljeindustrins inflytande över energifrågorna, säger Fatih Birol, chef för den Internationella energimyndigheten, IEA.

  • Annons 1

Energisektorn svarar i dagsläget för två tredjedelar av väldens totala koldioxidutsläpp. För att klimatmålen ska nås innan år 2030 krävs det att energisektorn förändrar sin verksamhet radikalt, menar IEA i sin årsrapport World Energy Outlook.

– USA har det största ansvaret att reducera sina koldioxidutsläpp och att hjälpa andra länder att minska sina utsläpp. Samtidigt har Kina störst potential att radikalt påverka koldioxidutsläppen globalt. Om Kina lyckas uppnå sina egna energimål kommer det att motsvara en fjärdedel av våra krav på minskade koldioxidutsläpp, säger Fatih Birol.

IEA tror på:

* En kraftig prisökning av utsläppsrätter, vilket tvingar näringslivet till klimatsmart teknologi.

* En ökad elproduktion baserad på kärnkraft, vattenkraft, vind och biomassa.

* Ökade oljepriser i framtiden, vilket minskar oljeindustrin makt inom energisektorn.

* CCS-tekniken; att fossil bränns, men att koldioxiden tas om hand och pressas ner under jord.

* El- och hybridbilar inom fordonsbranschen.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sju nya ordförande för Sis tekniska kommittéer

Sis, Swedish Standards Institute, har 293 tekniska kommittéer som arbetar med att utveckla standarder inom allt från socialt ansvarstagande och Internet of Things. Nyligen fick sju av kommittéerna ny ordförande. Här är de.