nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Idrottsarenor drar onödigt mycket el

  • Annons 1

Landets idrottsanläggningar slukar mycket energi i form av ventilation, belysning och uppvärmning. Onödigt mycket. När Energimyndigheten kartlade elanvändningen ute på ishallar, badhus och idrottshallar drog de slutsatsen att man med små insatser kan spara runt en tredjedel av elkonsumtionen.

– Genom enkla åtgärder och investeringar i storleksordningen 50 miljoner kronor kan det vara möjligt att omedelbart minska idrottsanläggningarnas energianvändning med upp till 15 procent eller en minskning av energikostnaden med drygt 100 miljoner kronor per år i tio år. Mest kostnadseffektivt är anpassning av drifttider för ventilation och belysning samt anpassning av luftflöden, säger Egil Öfverholm, expert vid Energimyndigheten.

Den årliga energiförbrukningen på landets idrottsanläggningar motsvarar den energi som Umeås cirka 112 000 invånare gör av med tillsammans.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4