nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Matåtervinning
Tävlingsresultaten har listats på bostadsbolagets hemsida varje månad. Medlemmarna har även peppat varandra via områdets Facebookgrupp, något de tror kan ha bidragit till resultatet. FOTO: Poseidon

Hyresgästerna som ökat sin matåtervinning till 82 procent

För att sporra sina hyresgäster till matåtervinning startade ett bostadsbolag i Göteborg ett nytt initiativ – ”Sortera matresten, sortera allt förresten”. Idag sorterar det vinnande laget, med 300 hushåll, 81,7 % av sitt matavfall.

  • Annons 1

– Jag är superstolt över våra hyresgäster och de som jobbar ute i våra områden. Det är så svårt att motivera sig till matåtervinning när man bor i lägenhet. Man har inte samma ekonomiska incitament som den som bor i hus. Nu har flera av dem startat en ny god vana, bidrar till det nationella målet på 50 procent år 2020 och det ska de belönas för, säger Terese Svensson, kretsloppscontroller på Bostads Poseidon.

Bostadsbolag Poseidon startade tävlingen för att uppmuntra hyresgästerna att sortera sitt matavfall. Nu har tävlingen, som pågått ett halvår, nått sitt slut och under april ökade 52 av 74 lag sin utsortering.

Det vinnande laget Stampen, med drygt 300 hushåll, gick från 27,2 procent utsorterat i november 2017, till 81,7 procent i april. Hela Poseidon ökade sin utsortering från 19,4 procent till 26,8 procent på ett halvår.

Matåtervinning ger gemensamt pris

De lag som nått en ökning på 10 procentenheter sedan tävlingens start, kommer belönas med en prispeng som ska gå till en gemensam sak.

– Det vi vill är ju att starta en positiv vana. Det ska vara självklart att sortera. Och man ska veta varför. Vi har varit noga med återkopplingen och berättat hur långt bussar kan köra på resterna vi samlat in för respektive område. Men också puffat för att man inte ska slänga mat i onödan, säger Terese Svensson.

Läs mer om initiativet här.

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

”Sverige kan bli det klimatmässiga föredöme som omvärlden behöver”

Mattias Goldmann om 73-punktsöverenskommelsen:

Förutsättningarna för att nå klimatmålen till år 2030 förbättras kraftigt med 73-punktsöverenskommelsen mellan socialdemokraterna, centerpartiet, liberalerna och miljöpartiet. Men de viktigaste punkterna behöver konkretiseras och utformas så att de ger maximal klimatnytta, skriver Mattias Goldmann, vd på tankesmedjan Fores med 2030-sekretariatet, i en debattartikel för Miljö & Utveckling.