nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Satsningen i Bromma är ett pilotprojekt för att avgöra om kunderna är redo för att använda sig av delningsekonomin när de behöver verktyg i trädgårdsarbetet.

Husqvarna tar häcksaxen in i delningsekonomin 

I maj får villaägare i västra Stockholm tillgång till en verktygsbod fylld med batteridrivna trädgårdsredskap. Bakom satsningen står företaget Husqvarna, tillsammans med flera andra verksamheter.

  • Annons 1

Husqvarna Battery Box är en obemannad och uppkopplad verktygsbod som rymmer 30 elektroniska förvaringsskåp. I varje skåp finns ett batteridrivet trädgårdsredskap, en häcksax, motorsåg, blåsare eller trimmer, som bokas via en mobilapp för 350 kronor per dag.

Samma mobilapp används för betalning, manualer och för att öppna och stänga förvaringsskåpet vid hämtning och lämning av verktygen. 

  – Bilar och hem är redan en etablerad del av delningsekonomin. Att dela produkter som man bara behöver ibland, som en häcksax, ligger i tiden, säger Pavel Hajman, vd för Husqvarna. 

Samarbete mellan företag

Husqvarna Battery Box är resultatet av ett samarbete med Telenor Connexion, Flex, HiQ, och Zuora. Flex har designat och byggt den uppkopplade verktygsboden som kommunicerar via en molnlösning från Telenor Connexion. Zuora levererar betalningslösningen och HiQ har byggt mobilappen och systemet som knyter ihop tekniken.

Satsningen i Bromma är ett pilotprojekt för att avgöra om kunderna är redo för att använda sig av delningsekonomin när de behöver verktyg i trädgårdsarbetet.

– Husqvarna Battery Box är unik i sitt slag och ger en glimt in i hur framtidens handelsplats kan se ut, säger Sanna Sultan, centrumchef på shoppingcentret Bromma Blocks, där verktygsboxen kommer att vara placerad.

Läs mer om delningsekonomin:

Trygghet behövs om delningsekonomin ska växa

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Glad sommar!

Sommartider är semestertider. Miljö & Utvecklings webbredaktion stänger därför bevakningen för att ta sommarledigt. En riktigt skön och stärkande sommar önskar vi alla våra läsare. Vi återkommer igen den 9 augusti.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Här finns miljöjobben

Ny statistik från SCB

Miljöbranschen har växt med 5 600 jobb sedan 2004. Allra flest arbetar med avfallshantering och förnybar energi, enligt statistik från SCB.