nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Satsningen i Bromma är ett pilotprojekt för att avgöra om kunderna är redo för att använda sig av delningsekonomin när de behöver verktyg i trädgårdsarbetet.

Husqvarna tar häcksaxen in i delningsekonomin 

I maj får villaägare i västra Stockholm tillgång till en verktygsbod fylld med batteridrivna trädgårdsredskap. Bakom satsningen står företaget Husqvarna, tillsammans med flera andra verksamheter.

  • Annons 1

Husqvarna Battery Box är en obemannad och uppkopplad verktygsbod som rymmer 30 elektroniska förvaringsskåp. I varje skåp finns ett batteridrivet trädgårdsredskap, en häcksax, motorsåg, blåsare eller trimmer, som bokas via en mobilapp för 350 kronor per dag.

Samma mobilapp används för betalning, manualer och för att öppna och stänga förvaringsskåpet vid hämtning och lämning av verktygen. 

  – Bilar och hem är redan en etablerad del av delningsekonomin. Att dela produkter som man bara behöver ibland, som en häcksax, ligger i tiden, säger Pavel Hajman, vd för Husqvarna. 

Samarbete mellan företag

Husqvarna Battery Box är resultatet av ett samarbete med Telenor Connexion, Flex, HiQ, och Zuora. Flex har designat och byggt den uppkopplade verktygsboden som kommunicerar via en molnlösning från Telenor Connexion. Zuora levererar betalningslösningen och HiQ har byggt mobilappen och systemet som knyter ihop tekniken.

Satsningen i Bromma är ett pilotprojekt för att avgöra om kunderna är redo för att använda sig av delningsekonomin när de behöver verktyg i trädgårdsarbetet.

– Husqvarna Battery Box är unik i sitt slag och ger en glimt in i hur framtidens handelsplats kan se ut, säger Sanna Sultan, centrumchef på shoppingcentret Bromma Blocks, där verktygsboxen kommer att vara placerad.

Läs mer om delningsekonomin:

Trygghet behövs om delningsekonomin ska växa

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Hög tid att satsa på förnybara förpackningar

Analys

Debatten om spridning av plast i hav och sjöar har börjat blossa upp på allvar runt om i världen. Med stor sannolikhet blir det tuffare regler kring spridning av både engångsplast och mikroplaster framöver, skriver Catrin Offerman, chefredaktör för Miljö & Utveckling.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny handbok visar vägen till nudging

Läsvärt

Det finns en växande trend att använda små ”knuffar” för att puffa människor i den riktning man vill. Det kallas nudging eller beteendeekonomi. Nu kommer en handbok i hur det går till.