nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Hus i miljonprogram blir Miljöbyggnad

NCC ska renovera ett miljonprogramshus i Halmstad så att det uppfyller kraven för att certifieras som Miljöbyggnad. Fasaden får vara kvar men på insidan blir inget sig likt.

  • Annons 1

Belysningen ska bli rörelsestyrd och stambyte ska genomföras i samtliga lägenheter. Moderna, snåla kranar och vitvaror ska installeras. Elförbrukningen ska minskas ned till 85 kilowattimmar per kvadratmeter och år.

Kvarteret Giganten i Halmstad blir ett unikt miljonprogram.

– Så vitt jag vet är det ännu ovanligt att ett miljonprogramhus i Sverige renoveras till Miljöbyggnad. Det känns bra att vara bland de första att göra det i ett befintligt bostadshus, säger Ulf Eriksson, områdeschef på bostadsbolaget Apartment Bostad.

Huset är kulturminnesmärkt så fasaden kommer i stort sett, med undantag av främst nya balkongräcken, att vara densamma sedan tidigare.

Sammanlag handlar det om 107 lägenheter som NCC ska bygga om och det är en del av satsningen Hållbar renovering som är ett koncept för att fräscha upp och energieffektivisera Sveriges miljonprogram.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Glad sommar!

Sommartider är semestertider. Miljö & Utvecklings webbredaktion stänger därför bevakningen för att ta sommarledigt. En riktigt skön och stärkande sommar önskar vi alla våra läsare. Vi återkommer igen den 9 augusti.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Här finns miljöjobben

Ny statistik från SCB

Miljöbranschen har växt med 5 600 jobb sedan 2004. Allra flest arbetar med avfallshantering och förnybar energi, enligt statistik från SCB.