nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Hus i miljonprogram blir Miljöbyggnad

NCC ska renovera ett miljonprogramshus i Halmstad så att det uppfyller kraven för att certifieras som Miljöbyggnad. Fasaden får vara kvar men på insidan blir inget sig likt.

  • Annons 1

Belysningen ska bli rörelsestyrd och stambyte ska genomföras i samtliga lägenheter. Moderna, snåla kranar och vitvaror ska installeras. Elförbrukningen ska minskas ned till 85 kilowattimmar per kvadratmeter och år.

Kvarteret Giganten i Halmstad blir ett unikt miljonprogram.

– Så vitt jag vet är det ännu ovanligt att ett miljonprogramhus i Sverige renoveras till Miljöbyggnad. Det känns bra att vara bland de första att göra det i ett befintligt bostadshus, säger Ulf Eriksson, områdeschef på bostadsbolaget Apartment Bostad.

Huset är kulturminnesmärkt så fasaden kommer i stort sett, med undantag av främst nya balkongräcken, att vara densamma sedan tidigare.

Sammanlag handlar det om 107 lägenheter som NCC ska bygga om och det är en del av satsningen Hållbar renovering som är ett koncept för att fräscha upp och energieffektivisera Sveriges miljonprogram.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Branschjättar samlade för att uppnå klimatmålen

Idag överlämnade nio svenska branscher sina färdplaner för ett fossilfritt Sverige till regeringen på Rosenbad. Närings- och innovationsminister Mikael Damberg och klimatminister och vice statsminister Isabella Lövin tog emot planerna för hur klimatmålen ska uppnås till år 2045.

Ny forskning: Värmeböljor i hela Europa väntas öka

Extremt kalla vintrar, värmeböljor och torka på sommaren blev konsekvenserna för 12 000 år sedan då Golfströmmen försvagades markant. I princip skulle en liknande situation kunna inträffa i dag, enligt en ny studie som publicerats i Nature Communication.

  • Annonskod Huvudspalten 4