nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Hus i miljonprogram blir Miljöbyggnad

NCC ska renovera ett miljonprogramshus i Halmstad så att det uppfyller kraven för att certifieras som Miljöbyggnad. Fasaden får vara kvar men på insidan blir inget sig likt.

  • Annons 1

Belysningen ska bli rörelsestyrd och stambyte ska genomföras i samtliga lägenheter. Moderna, snåla kranar och vitvaror ska installeras. Elförbrukningen ska minskas ned till 85 kilowattimmar per kvadratmeter och år.

Kvarteret Giganten i Halmstad blir ett unikt miljonprogram.

– Så vitt jag vet är det ännu ovanligt att ett miljonprogramhus i Sverige renoveras till Miljöbyggnad. Det känns bra att vara bland de första att göra det i ett befintligt bostadshus, säger Ulf Eriksson, områdeschef på bostadsbolaget Apartment Bostad.

Huset är kulturminnesmärkt så fasaden kommer i stort sett, med undantag av främst nya balkongräcken, att vara densamma sedan tidigare.

Sammanlag handlar det om 107 lägenheter som NCC ska bygga om och det är en del av satsningen Hållbar renovering som är ett koncept för att fräscha upp och energieffektivisera Sveriges miljonprogram.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Regeringen skärper målen för användning av växtskyddsmedel

Regeringen har beslutat om en reviderad handlingsplan för hållbar användning av växtskyddsmedel. Bland annat sätter regeringen ett nytt mål om att skydda pollinerande insekter.