nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Hoppfullt inför toppmöte i Lima

Idag inleds FN:s klimatkonferens COP20 i Lima. Tongångarna är mer positiva än på länge.

  • Annons 1

Konferensen är den sista i raden av möten inför nästa års förhandlingar i Paris. Sedan tidigare har världens länder enats om att ta beslut om en ny global överenskommelse i Paris 2015 och som ska träda i kraft år 2020. Men för att det ska vara möjligt måste flera viktiga bitar falla på plats i Lima. Två av de frågor som har varit luriga att lösa och som man hoppas kunna komma överens om är:

1) Ifall alla länder ska ha rättsligt bindande åtaganden om utsläppsminskningar eller inte, hur stora de ska vara och hur de ska mätas, rapporteras och verifieras.

2) Finansiellt stöd både till åtgärder för att minska utsläppen och till att anpassa utsatta länders samhällen till klimatförändringar (Gröna fonden, Green Climate Fund, GFC).

Positivt inför mötet

Inför Lima har det inträffat flera händelser som pekar mot ett större intresse om att komma överens från flera av världens länder. Uppslutningen var god vid FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moons toppmöte i september och för några veckor sedan meddelade USA och Kina att de träffat en överenskommelse om sina långsiktiga utsläpp. Vid givarkonferensen i Berlin i november gavs löften om nära 10 miljarder dollar till Gröna klimatfonden.

Den svenska regeringen skickar en delegation på 39 personer, den första veckan leds den av klimatambassadör Anna Lindstedt och under andra veckan av klimat- och miljöminister Åsa Romson. Mötet pågår fram till den 12 december.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Nobelpristagare anser att klimatmötet ska avbrytas

Båda Nobelpristagarna i ekonomi anser att det viktigaste för klimatet är att sätta igång med åtgärder som leder framåt. Nu. Handlingsförlamningen är det största problemet. Paul Romer anser att en bra start är att något större land fattar beslut om koldioxidskatt. William Nordhaus rekommenderar att klimatmötet i Katowice ajourneras och att en mindre grupp diskuterar sig fram till vilka mekanismer som kan ge resultat.