nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Diana Madunic är Sveriges ambassadör för hållbart företagande.

Hon utvecklar nya politiken för hållbart företagande

En ny politik för hållbart företagande ser snart dagens ljus.
– Regeringen vill ha en mer ambitiös politik på det här området, säger Diana Madunic, Sveriges ambassadör för hållbart företagande.

  • Annons 1

I slutet av augusti offentliggjorde regeringen en nationell handlingsplan för företagande och mänskliga rättigheter. Handlingsplanen är ett första steg i en ny politik kring hållbart företagande. Den tjänsteman som håller i trådarna är Sveriges nya ambassadör på området, Diana Madunic.

– Vi tar just nu fram en ny ambitiös politik. Tidigare regering ansåg snarast att företagen själva skulle hantera de här frågorna, medan nuvarande regering vill ha en mer engagerad politik när det gäller hållbart företagande, säger Diana Madunic.

Utmaningarna finns framförallt utomlands, på exportmarknaden, och syftet är att ta fram en politik som stöttar företagen i deras arbete.

– Vi tycker att företag ska ägna sig åt hållbart företagande både hemma och i utlandet, men vi har upptäckt att de stora utmaningarna finns utanför Sverige. Våra ambassadörer kommer att ha en nyckelroll i att stödja och uppmuntra företag i att agera hållbart, säger Diana Madunic.

Flera utmaningar

Utmaningarna är många, det kan handla om korruption, undermålig kemikaliehantering, icke fungerande avloppssystem och dåliga arbetsförhållanden. Därför är det viktigt att ha en bra dialog med sina underleverantörer så att de förstår hur svenska verksamheter ser exempelvis på arbetsvillkor.

– Företag har mycket att vinna på att ta kontroll över sina leverantörsled. Visar det sig att det finns problem innebär det ofta en stor kostnad att hantera i efterhand.

Just nu arbetar Diana Madunic och hennes kollegor med en skrivelse om hållbart företagande som ska lämnas till riksdagen. Skrivelsen behandlar frågor som mänskliga rättigheter, antikorruption, miljöhänsyn och arbetsvillkor. Nästa steg blir att höja utlandsmyndigheternas kunskapsnivå när det kommer till hållbarhet så att de i sin tur ska kunna hjälpa svenska företag. Det är för tidigt att säga om det blir aktuellt med nya regler framöver, undantaget den lagstiftning som redan är på gång kopplad till EU-direktiven om hållbarhetsredovisning och upphandling.

– Många företag gör redan ett väldigt bra jobb och har tydliga ambitioner. Mitt intryck är att opinionen för hållbarhet är betydligt starkare i Sverige än i många andra länder, konstaterar Diana Madunic.

Etiketter:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Klimatet: Målen är tillräckliga – nu behövs verkstad

Debatten om politikens förutsättningar att hantera klimatfrågan, som Miljö & Utveckling arrangerade i Almedalen, ledde både till hetsig ordväxling och intressanta reflektioner. I panelen fanns Gunvor G Ericson, Svante Axelsson, Ludwig Bengtsson Sonesson och Mattias Goldmann. Du kan också se debatten, länk till filmen finns längst ned i texten.