nr-logo

Hållbarhet i praktiken

DHL:s miljöchef Ylva Öhrnell tar över som ordförande för Näringslivets miljöchefer.

Hon tar över som ordförande för Näringslivets Miljöchefer

Ny ordförande för Näringslivets Miljöchefer, NMC, blir Ylva Öhrnell, kvalitets- och miljöchef på DHL Freight.

  • Annons 1

Ylva Öhrnell har varit med i NMC:s styrelse de senaste två åren och ser fram emot att ta över ordförandeklubban.

– Det känns både hedrande och inspirerande, men samtidigt ansvarsfullt, säger hon. Jag har alltid haft ett starkt samhällsengagemang och brinner för de här frågorna, så det kändes självklart att tacka ja.

Vilka frågor vill du driva som ordförande för NMC?

– NMC ska fortsätta att upprätthålla det vi gör bra redan idag, nämligen att sprida och driva på för professionell kunskap i hållbarhetsfrågorna. Samtidigt behöver vi hitta sätt att utveckla och göra NMC synligt och intressant även för andra roller som arbetar med hållbarhet. Personligen tycker jag att det är självklart och viktigt för hållbarhetsfrågornas framgång de integreras i allt beslutsfattande såklart.

Vilka andra roller tänker du på då?

– Det finns många som berörs av miljöfrågorna. Inköpare, till exempel, har ett väldigt stort ansvar för miljöfrågorna. Andra som berörs är säljare, marknadsförare, kommunikatörer och inte minst vd:ar. Det är genom att nå ut och engagera fler vi lyckas nå hållbarhet. Jag tror därför att det är viktigt för oss att bredda nätverket så att vi även når ut till dessa grupper.

Vad har NMC för roll?

– Vår viktigaste uppgift är att vara kunskapslyftande och ge våra medlemmar tillfällen att träffas, diskutera och bygga sin kompetens. Vi arrangerar seminarier och frukostmöten, och har nyligen startat NMC-debatt där vi bjuder upp till mer diskussioner. För att underlätta för de som inte har möjlighet att komma på våra event så har vi även startat NMC-play, där våra medlemmar kan logga in och ta del av seminarier i efterhand via webben.

– I år firar vi 20 år, så nu närmast planerar vi en stor jubileumskonferens i oktober där det både kommer att bjudas på en viss tillbakablick men även en utblick för framtiden.

Vilka tror du är de stora utmaningarna för miljö- och hållbarhetschefer framöver?

– Det ser förstås väldigt olika ut beroende på vilket företag man jobbar på, men det finns en del gemensamma utmaningar som exempelvis resursfrågan, att förankra arbetet hos ledningen och i organisationen och många gånger behöver vi få politikernas gehör för våra frågor. NMC driver inga sakfrågor idag, utan ser det som viktigast att stärka medlemmarnas profession.

Vad brinner du själv mest för?

– Klimatfrågan ligger mig närmast om hjärtat, det beror ju också på att den är den viktigaste frågan för DHL och transportbranschen. Jag gillar utmaningar, då trivs jag som allra bäst!

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Nobelpristagare anser att klimatmötet ska avbrytas

Båda Nobelpristagarna i ekonomi anser att det viktigaste för klimatet är att sätta igång med åtgärder som leder framåt. Nu. Handlingsförlamningen är det största problemet. Paul Romer anser att en bra start är att något större land fattar beslut om koldioxidskatt. William Nordhaus rekommenderar att klimatmötet i Katowice ajourneras och att en mindre grupp diskuterar sig fram till vilka mekanismer som kan ge resultat.