nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Margrethe Vestager, i dagsläget ekonomi- och inrikesminister i Danmark.
Margrethe Vestager, i dagsläget ekonomi- och inrikesminister i Danmark. FOTO: Johannes Jansson/norden.org

Hon kan bli nästa miljökommissionär

Det är inte officiellt ännu, men mycket tyder på att vår nästa miljökommissionär är dansk och heter Margrethe Vestager.

  • Annons 1

Jean-Claude Juncker, EU-kommissionens nya ordförande, håller som bäst på att intervjua nya kommissionärer och formera sitt team. Det är ett spel om vilka länder som ska få de tyngsta posterna och vilka partigrupper som får mest inflytande. Juncker förväntas offentliggöra vilka personer som hamnar på vilka poster den 9 eller 10 september. Men redan nu har webbtidningen Euractiv.com fått se ett dokument från hans stab där alla kommissionärsposter är tillsatta.

På posten som miljökommissionär hamnar troligtvis danska Margerethe Vestager. Hon är partiledare för det socialliberala partiet det radikale venstre och är ekonomi- och inrikesminister i Danmark.

Jonathan Hill från Storbritannien föreslås bli energi- och klimatkommissionär och för den helt nyskapade rollen som ansvarig kommissionär för ”energy union” – vad det innebär återstår att se – föreslås Valdis Dombrovskis från Lettland.

Svenska Cecilia Malmström ser ut att få förtroende under ännu en period enligt Euractiv.

Läs Euractivs artikel här.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Så mår våra hav

I Ocean State Report behandlas tillståndet i våra hav. Åttio forskare ligger bakom rapporten som framöver ska komma en gång per år.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.