nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Höjd skatt på bensin och diesel att vänta

Energiskatten på bensin och diesel kan höjas ytterligare om regeringens budgetproposition för 2016 går igenom.

  • Annons 1

Enligt en promemoria från finansdepartementet ska skatten på fossil bensin höjas med 4 öre per liter och dieselskatten med 5 öre per liter utöver de höjningar som tidigare föreslagits i en lagrådsremiss från juni i år. Totalt handlar det om skattehöjningar med 48 öre för bensin och 53 öre för diesel. Då är inte moms inräknad.

Tanken är att skatten ska finansiera satsningar inom försvaret och att den även ska ha en miljöstyrande effekt.

I promemorian föreslår man även att jord- och skogsbruket kompenseras för en höjd energiskatt. Nu väntar en snabb remiss av promemorian då remisstiden går ut den 31 augusti. Förslaget blir sedan en del i budgetpropositionen för 2016.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Glad sommar!

Sommartider är semestertider. Miljö & Utvecklings webbredaktion stänger därför bevakningen för att ta sommarledigt. En riktigt skön och stärkande sommar önskar vi alla våra läsare. Vi återkommer igen den 9 augusti.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Här finns miljöjobben

Ny statistik från SCB

Miljöbranschen har växt med 5 600 jobb sedan 2004. Allra flest arbetar med avfallshantering och förnybar energi, enligt statistik från SCB.