nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Höjd skatt på bensin och diesel att vänta

Energiskatten på bensin och diesel kan höjas ytterligare om regeringens budgetproposition för 2016 går igenom.

  • Annons 1

Enligt en promemoria från finansdepartementet ska skatten på fossil bensin höjas med 4 öre per liter och dieselskatten med 5 öre per liter utöver de höjningar som tidigare föreslagits i en lagrådsremiss från juni i år. Totalt handlar det om skattehöjningar med 48 öre för bensin och 53 öre för diesel. Då är inte moms inräknad.

Tanken är att skatten ska finansiera satsningar inom försvaret och att den även ska ha en miljöstyrande effekt.

I promemorian föreslår man även att jord- och skogsbruket kompenseras för en höjd energiskatt. Nu väntar en snabb remiss av promemorian då remisstiden går ut den 31 augusti. Förslaget blir sedan en del i budgetpropositionen för 2016.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Falska flaggor av gula västar

krönika

Miljöpolitiken är sedan länge utsatt för allsköns anklagelser. Den leder till arbetslöshet och företagsflykt, den avfolkar bygder och slår mot låginkomsttagare. Medan argumenten för miljöpolitiska beslut sedan länge står klara gör dessa motargument att miljömål sällan nås. Och nu kommer nya invändningar, under de gula västarnas falska flagg.

Koldioxidskatt för företag – men inte för privatkonsumtion

Människor från Norden och Australien ser hellre att industrin miljöbeskattas, än deras egna inköp. Störst är stödet för koldioxidskatt mot fossilindustrin. Det visar en ny studie från Göteborgs universitet.