nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Högre klimatmål billigare än väntat

Ett ambitiösare mål på 30 istället för 20 procents minskning av klodioxidutsläppen till 2020 skulle enligt nya beräkningar vara mindre kostsamt än vad som antogs 2008.

  • Annons 1

Uppgifterna kommer från ett utkast till ett arbetsdokument från EU-kommissionen som sajten EurActive tagit del av. Enligt sajten pekar dokumentet på att den ekonomiska nedgången gjort det lättare för företag och regeringar att lyckas göra utsläppsminskningar när priserna för detta sjunkit, en 30 procentig minskning har blivit billigare att uppnå än vad som antogs 2008. Baksidan av myntet är att en tajt ekonomi hindrat aktörer från att göra nödvändiga investeringar. Dessutom beräknas en stramare klimatpolitik slå hårdare mot de fattigare EU-länderna i Central- och Östeuropa, än mot de rikare länderna i väst. EU-kommissionen ger dock förslag på hur kostnaderna skulle kunna jämnas ut. Totalt beräknas ett klimatmål på 30 procent kosta 33 miljarder euro.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Ny forskning: Värmeböljor i hela Europa väntas öka

Extremt kalla vintrar, värmeböljor och torka på sommaren blev konsekvenserna för 12 000 år sedan då Golfströmmen försvagades markant. I princip skulle en liknande situation kunna inträffa i dag, enligt en ny studie som publicerats i Nature Communication.

  • Annonskod Huvudspalten 4