nr-logo

Tidningen för miljöproffs

”Höga klimatmål gynnar Sverige”

– Norra Sverige vill och kan ta sin del av ansvaret, säger Glenn Nordlund, styrelseordförande för Kommunförbundet i Västernorrland.
– Norra Sverige vill och kan ta sin del av ansvaret, säger Glenn Nordlund, styrelseordförande för Kommunförbundet i Västernorrland.

Sveriges regering bör ställa sig bakom EU-parlamentets ambitioner för klimatmålen. Det betonar ledande politiker i Sveriges fyra nordliga län.

  • Annons 1

I uttalande till myndigheter, departement, nätverk och politiker i Sverige och EU betonar företrädare från norra Sverige att ökningen av växthusgaser i atmosfären måste upphöra och temperaturökningen hejdas. De vill att sveriges regering ställer sig bakom de mål som formulerats av europaparlamentet, vilket innebär 40 procents minskning av koldioxidutsläpp, att minst 30 procent av energin ska vara förnybar och att åstadkomma en energieffektivisering med 40 procent till 2030.

De konstaterar att norra Sverige har stora tillgångar till bioråvara och att höga klimatambitioner och fasta europeiska mål för andelen förnybar energi gynnar en hållbar klimatutveckling i Europa och samtidigt tillväxt och utveckling i regionen Norra Sverige.

– Norra Sverige vill och kan ta sin del av ansvaret för att bidra till en hållbar global utveckling som bygger på förnybar energi och bioekonomi, säger Glenn Nordlund, styrelseordförande för Kommunförbundet i Västernorrland.

Läs hela uttalandet här.

Taggar:, ,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.