nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Jönköping är en av de städer som ligger vid Vätterns strand och får sitt dricksvatten ifrån sjön.
Jönköping är en av de städer som ligger vid Vätterns strand och får sitt dricksvatten ifrån sjön. FOTO: Wikimedia Commons

Höga halter av mikroplast i Vättern

Halterna av mikroplast är höga i Vättern och Mälaren.
– Vättern är en av landets största dricksvattentäkter. Självklart är det uppgifter som både oroar och förvånar, säger Jakob Bergengren, utredare på enheten för miljöövervakning på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

  • Annons 1

De nya uppgifterna om mikroplaster i Vättern och Mälaren publiceras i Havs- och vattenmyndighetens årliga rapport om miljötillståndet i Sveriges sjöar och vattendrag. Proverna i Vättern togs under förra sommaren och visar att halterna av mikroplast till och med kan vara högre här än i Östersjön och i Västerhavet. I höst kommer myndigheten att genomföra kompletterande analyser i Vättern, Vänern och Mälaren.

Mikroplaster kallas små plastpartiklar som är mindre än 5 millimeter i diameter. Partiklarna kan komma från till exempel slitage på bildäck, konstgräsplaner, tvätt av fleeceplagg, skönhetsprodukter och båtskrov. De kan också komma från större plastskräp som brutits ner till mikropartiklar.

Ett bekymmer är att fisk och andra djur får i sig plastpartiklar i tron att det är föda, något som kan orsaka stopp i mag- och tarmsystem. Forskarna misstänker också att plastpartiklarna kan knyta till sig miljögifter, och att plasten kan läcka kemikalier.

 

 

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Vill förlänga elcertifikatsystemet

Energimyndigheten har presenterat ett förslag på hur elcertifikatsystemet ska utformas efter 2020. Bland annat föreslår de en förlängning av systemet till 2045 och att kvoten höjs från 2022.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Frivilligorganisationer stämmer norska staten för oljeborrning

Norska staten stäms för oljeborrning i Barents hav i Arktis. Det innebär att en norsk grundlagsparagraf som säger att myndigheter ska värna om natur och miljö nu prövas i rätten för första gången.