nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Även långt ute i naturhamnar i Kosterfjorden har giftiga båtfärger hittats.
Även långt ute i naturhamnar i Kosterfjorden har giftiga båtfärger hittats. FOTO: Flickr/Redningsselskapet CC

Höga halter av giftiga båtfärger i havsbotten

Höga halter av koppar, zink och det väldigt giftiga ämnet tributyltenn,TBT, har hittats i 15 hamnar på västkusten. Alla tre är ämnen som används eller har använts i bottenfärger till fritidsbåtar.

  • Annons 1

Ett forskarlag vid Stockholms universitet, under ledning av professor Britta Eklund, har tillsammans med personal från Västra Götalands länsstyrelse tagit bottenprover från elva småbåtshamnar och fyra naturhamnar längs Sveriges västkust. Forskarna har både mätt mängden gifter i proverna och noterat hur de påverkat algers tillväxt.

Anmärkningsvärt var de höga nivåerna av TBT, ett mycket giftigt ämne som varit förbjudet att användas på båtar mindre än 25 meter ända sedan 1989 i hela EU. Även långt ute i naturhamnar i Kosterfjorden påträffades giftet.

– TBT är förmodligen det giftigaste ämne som vi medvetet släppt ut i den marina miljön. Även i mycket små doser vet vi att det orsakar deformationer hos vattenlevande djur, till exempel ostron och snäckor, säger professor Britta Eklund, vid institutionen för miljövetenskap och analytisk kemi vid Stockholms universitet.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet!

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.

Filippa K mest hållbara butikskedja

Filippa K är årets mest hållbara butikskedja enligt Retail Awards 2017.
Sedan en ny hållbarhetsstrategi sjösattes 2012 har Filippa K drivit ett medvetet och engagerat hållbarhetsarbete med kvalitetssäkring i alla led, skriver juryn i sin motivering.

Så kan hållbarhetsarbetet förenklas för mindre företag

Att arbeta med miljö- och hållbarhetsfrågor blir allt viktigare. Men hur ska man hinna med som litet företag?
Hanna Cederqvist, ansvarig för företagarorganisationen Företagarnas hållbarhetsprojekt har tipsen som hjälper småföretagen på traven.