nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Höga dioxinhalter i Östersjön kan nu spåras

  • Annons 1

Kristina Sundqvist, forskare vid Umeå universitet visar i sin doktorsavhandling att höga värden av dioxiner i havsbotten, längs den svenska Östersjökusten och dess utsjö, kan kopplas till två källor. Klorfenol, som förr användes för att impregnera virke samt annan träindustri. Man kan inte utgå från att alla dioxinföroreningar i de ytliga bottenskikten kommer från nutida utsläpp, eftersom ytsediment lätt rörs om. Sammansättningen av dioxinutsläpp varierar beroende från vilka verksamheter de kommer ifrån. Därmed bildas olika föroreningsmönster, som gör att man kan spåra historiska utsläppskällor.

Avhandlingens titel; ”Källor för dioxiner och andra persistenta organiska föroreningar i marin miljö – Identifikation och beräkning av källbidrag med hjälp av mönsteranalys och receptormodellering”.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sverige bäst på jämställdhet

Sverige är bäst i Europa på jämställdhet. Det visar färska siffror från det det europeiska jämställdhetsinstitutet EIGE. Men även om Sverige ligger i topp så finns det stora utmaningar under ytan.

Christoffer Bergfors årets hållbara ledare

Hamburgerkedjan Max Burgers vice vd Christoffer Bergfors har utnämnts till årets hållbara ledare av nätverket för Hållbart Näringsliv.
– Det känns fantastiskt kul och ger mig en sporre att göra mer och visa att det går att göra hållbarhet lönsamt, sade Christoffer Bergfors under prisceremonin.