nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Höga dioxinhalter i Östersjön kan nu spåras

  • Annons 1

Kristina Sundqvist, forskare vid Umeå universitet visar i sin doktorsavhandling att höga värden av dioxiner i havsbotten, längs den svenska Östersjökusten och dess utsjö, kan kopplas till två källor. Klorfenol, som förr användes för att impregnera virke samt annan träindustri. Man kan inte utgå från att alla dioxinföroreningar i de ytliga bottenskikten kommer från nutida utsläpp, eftersom ytsediment lätt rörs om. Sammansättningen av dioxinutsläpp varierar beroende från vilka verksamheter de kommer ifrån. Därmed bildas olika föroreningsmönster, som gör att man kan spåra historiska utsläppskällor.

Avhandlingens titel; ”Källor för dioxiner och andra persistenta organiska föroreningar i marin miljö – Identifikation och beräkning av källbidrag med hjälp av mönsteranalys och receptormodellering”.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Nytt webbverktyg ska öka jämställdheten på arbetsplatsen

Ett forskningsprojekt vid Luleå tekniska universitet har utvecklat ett nytt webbverktyg, ”Förändringsrutan” ska hjälpa organisationer att få jämställdhetsarbetet att bli en del av den ordinarie verksamheten och det dagliga arbetet.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.