nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Anders Ljungberg
Anders Ljungberg, Trivector Logiq, menar att hållbarhetsarbetet har utvecklats så långt att det nu är hög tid att integrera det i företagens strategi. FOTO: Trivector Logiq

”Hög tid att integrera hållbarhet i strategin”

Bygg miljöledningssystemet utifrån verksamhetens behov – inte standardens. Och se till att företagets strategi är hållbar. Det rådet ger konsulterna Anders Ljungberg och Mattias Holmström.

  • Annons 1

Blanda inte ihop miljöledningssystemet med ISO 14 001, och tänk hållbarhet snarare än bara miljö. Det är två råd från Anders Ljungberg och Mattias Holmström, båda på Trivector Logiq, som hjälpt hundratals företag framåt i sitt arbete med att leda och utveckla processer.

– Ledningssystemet blir ofta synonymt med standarden. Det leder till att man anpassar verksamheten efter standarden istället för tvärtom. Men standarden ska passa alla typer av verksamheter och är därför oerhört generell. Utmaningen och möjligheten är att så långt det går bygga ledningssystemet utifrån verksamhetens behov och förutsättningar, säger Mattias Holmström.

Miljöledningssystemets förhållande till ISO 14 001

Han uppfattar att problemet är vanligast när det gäller miljöledningssystemens förhållande till standarden ISO 14 001, vilket kan bero på att kvalitetsarbetet hade en lång tradition när motsvarande standardisering gjorde entré.

– Egentligen kan man utgå helt från den egna verksamheten och se vad som är viktigt att styra, säger Mattias Holmström.

Men om varken ledning, medarbetare eller kunder bryr sig om hållbarhetsarbetet är det tufft att försöka driva miljö- och hållbarhetsfrågorna. De hamnar i mitt emellan beställare och utförare, och då är även den mest kompetenta och engagerade hållbarhetsansvarige chanslös.

– Jag stöter på det ibland. Ofta leder det till att verksamheten silar mygg och sväljer kameler. Man kanske göra en livscykelanalys på valet av muggar i cafeterian, men helt tappar frågor som tjänsteresor och miljöpåverkan av de produkter man tillverkar, säger Mattias Holmström.

Stress – ett dåligt tecken

Ett annat tecken på att miljöfrågan inte prioriteras i ledningen är om det uppstår stress inför revisionen av ISO-certifieringen.

– Det är definitivt en varningsklocka. Det tyder på att arbetet drivs utifrån, säger Anders Ljungberg.

Han menar att många företag fortfarande ser miljöfrågan som en rad restriktioner som begränsar deras utvecklingsmöjligheter.

– När det kommer något nytt behöver vi ofta hålla det vid sidan av de ordinarie systemen för att lära oss hur det fungerar. Så är det till exempel med digitaliseringen just nu. Inom hållbarhet handlar det om att integrera frågan. Den som vill lyckas behöver skaffa sig en hållbar strategi, snarare än en hållbarhetsstrategi, säger Anders Ljungberg.

Läs mer: Tar med sig strategin från Riksbyggen till Coop

 

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Regeringen skärper målen för användning av växtskyddsmedel

Regeringen har beslutat om en reviderad handlingsplan för hållbar användning av växtskyddsmedel. Bland annat sätter regeringen ett nytt mål om att skydda pollinerande insekter.