nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Just nu går det att söka pengar för bland annat investeringar i hemmaladdning för elfordon via Klimatklivet, ett statligt stöd till lokala klimatinvesteringar.
Just nu går det att söka pengar för bland annat investeringar i hemmaladdning för elfordon via Klimatklivet, ett statligt stöd till lokala klimatinvesteringar.

Hemmaladdning ska göra elbilar mer populära

Idag har Sverige över 600 laddstationer med över 2 000 laddpunkter. Nu behöver det byggas laddmöjligheter vid hemmen för att elfordonsägandet ska börja fungera på allvar.

  • Annons 1

Snabbladdningsstationer som kan ladda bilens batteri på kort tid, exempelvis när föraren stannat för en paus, är viktigt för att bygga upp förtroendet för elfordon och för att kunna färdas längre sträckor. Där är Sverige på god väg att få en fungerande infrastruktur. Men det är i hemmet som laddningen behövs som mest och där det finns arbete kvar att göra.

Klimatklivet är regeringens satsning för att minska utsläpp som påverkar klimatet. Via myndigheter och länsstyrelser ger man stöd till lokala klimatinvesteringar. I den senaste beslutsomgången har 24 miljoner betalats ut till investeringar i laddinfrastruktur.

Störst andel av pengarna har gått till stöd till snabbladdare på nya ställen i till exempel Dalarna, Västerbotten och Norrbotten, men även icke-publika normalladdningsstationer, även så kallad hemmaladdning har fått stöd i större utsträckning än tidigare.

– Vi vill lyfta möjligheten för bostadsrättsföreningar och fastighetsägare av flerbostadshus att söka stöd inom Klimatklivet. Upp till halva kostnaden för laddstationen kan finansieras med statligt stöd, säger Anders Lewald, expert inom transportfrågor på Energimyndigheten.

Eftersom privatägda bilar står parkerade i snitt 23 timmar per dygn lämpar det sig utmärkt att ladda bilen när den står parkerad. För privatpersoner är det oftast vid hemmet. Laddstationen kan placeras i ett garage i ett flerbostadshus. För företagsbilar ser man samma mönster, men där parkeras fordonet oftast på företagets parkering.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Hästen ingen miljöbov utan en värdefull resurs

Debatt

Ett antal publikationer har nyligen skrivit om studier på hästhagars fosforläckage. Se istället hästens produktion av fosfor som en samhällsresurs som kan tas tillvara på, istället för ett hot som bara ska stoppas och kostar pengar, skriver Alexandra D Stark, marknadsansvarig och Maria Sammeli, produktchef på Polonite, Ecofiltration Nordic.

  • Annonskod Huvudspalten 4