nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Hej då fossil energi

Tekniken kring förnybar energi har mognat och kan i nuläget mer än väl täcka världens energibehov, konstaterar IPCC i en ny rapport.

  • Annons 1

Spridningen av förnybara energitekniker går snabbt och redan idag är många tekniker konkurrenskraftiga. Däremot tar det tid för teknikerna att etablera sig brett. Därför behövs politiska styrmedel som stödjer teknikutveckling och spridning av förnybar energi. Man behöver också styrmedel som sätter ett pris på utsläpp av klimatgaser för att spridningen ska snabbas på, enligt en rapport från Intergovernmental panel on climate change, IPPC.

– En genomgång av en stor mängd modeller och scenarier indikerar dock att en storskalig spridning kommer att ske under kommande decennier även utan en stödjande klimatpolitik på grund av ökad efterfrågan på energi i världen., säger Björn Sandén, biträdande professor på Chalmers, Miljösystemanalys.

Rapporten sammanfattar läget för sex förnybara energikällor; bioenergi, solenergi, geotermisk energi, vattenkraft, vågenergi och vindenergi.

– Scenarierna i rapporten pekar inte ut en dominerande teknik utan visar att flera tekniker kommer att växa parallellt, säger Marianne Lilliesköld, svensk samordnare för , IPCC.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Miljöinnovationer i topp i Swedbanks entreprenörstävling

Tio entreprenörer har utsetts till vinnare i Swedbanks tävling rivstart. Bland dessa finner vi några intressanta affärsidéer inom vattenrening, minskat sopsvinn och smarta solceller.

Hög tid att satsa på förnybara förpackningar

Analys

Debatten om spridning av plast i hav och sjöar har börjat blossa upp på allvar runt om i världen. Med stor sannolikhet blir det tuffare regler kring spridning av både engångsplast och mikroplaster framöver, skriver Catrin Offerman, chefredaktör för Miljö & Utveckling.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny handbok visar vägen till nudging

Läsvärt

Det finns en växande trend att använda små ”knuffar” för att puffa människor i den riktning man vill. Det kallas nudging eller beteendeekonomi. Nu kommer en handbok i hur det går till.