nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Hedeegard: Undanta flyget från utsläppshandeln

Från 2012 omfattas även flyget av EU:s utsläppshandel. Men internationella strider har gjort att klimatkommissionär Connie Hedegaard nu vill undanta flyg till och från icke-europeiska länder fram till nästa höst.

  • Annons 1

Kina har förbjudit sina flygbolag att handla med utsläppsrätter inom EU:s system ETS. Flera andra stora länder, däribland USA, vägrar att gå med på unionens regler om att flygbolag som kör till och från EU ska köpa utsläpsrätter om de överskrider de utsläpp de fått rätt till att släppa ut.

Under en presskonferens i Bryssel sa Hedeegard bland annat att hon rekommenderat att EU stannar klockan och att flyg till och från icke-europeiska länder därmed undantas i EU:s utsläppssystem. Pausen ska gälla fram till att FN:s internationella flygorgan, ICAO, har sitt möte nästa höst. Detta för att hon vill ”skapa en positiv atmosfär kring dessa väldigt viktiga förhandlingar”. Enligt nyhetssajten Euractiv vill EU få till ett internationellt system som påminner om ETS.

Euractiv har pratat med en person som har insyn i förhandlingarna inom ICAO som menar att EU gav med sig i frågan i utbyte mot att ICAO tog upp diskussionen om ett globalt system, något som skedde på organisationens möte nyligen.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

It-bolaget ger de anställda gratis resande hela semestern

It-bolaget Softhouse Öresund skippar att ge en pryl till sina 80 anställda i sommarpresent. Istället får alla en varsin sommarbiljett hos Skånetrafiken – med obegränsat resande hela sommaren.