nr-logo

Hållbarhet i praktiken

HD säger nej till Nordkalk

Den omstridda kalkbrytningen i Bunge på Gotland måste prövas på nytt. Högsta domstolen meddelar idag att de upphäver bolagets tillstånd att bedriva kalkstenstäkt.

  • Annons 1

Högsta domstolen meddelar idag sitt beslut i den partiella prövningen av Nordkalks planerade kalkstenstäkt i Bunge Ducker på norra Gotland. Högsta domstolen anser att prövningen av villkor och tillstånd i alltför stor utsträckning vilat på den tidigare tillåtlighetsdomen. En sammanhållen tillståndsprövning ska nu göras av alla de effekter som täktverksamheten kan få på de skyddade områdena. Högsta domstolen avslår samtidigt yrkanden om inhämtande av förhandsbesked från EU. Prövningen återpassas därmed till Mark- och miljödomstolen.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Klimatet: Målen är tillräckliga – nu behövs verkstad

Debatten om politikens förutsättningar att hantera klimatfrågan, som Miljö & Utveckling arrangerade i Almedalen, ledde både till hetsig ordväxling och intressanta reflektioner. I panelen fanns Gunvor G Ericson, Svante Axelsson, Ludwig Bengtsson Sonesson och Mattias Goldmann. Du kan också se debatten, länk till filmen finns längst ned i texten.