nr-logo

Hållbarhet i praktiken

HD säger nej till Nordkalk

Den omstridda kalkbrytningen i Bunge på Gotland måste prövas på nytt. Högsta domstolen meddelar idag att de upphäver bolagets tillstånd att bedriva kalkstenstäkt.

  • Annons 1

Högsta domstolen meddelar idag sitt beslut i den partiella prövningen av Nordkalks planerade kalkstenstäkt i Bunge Ducker på norra Gotland. Högsta domstolen anser att prövningen av villkor och tillstånd i alltför stor utsträckning vilat på den tidigare tillåtlighetsdomen. En sammanhållen tillståndsprövning ska nu göras av alla de effekter som täktverksamheten kan få på de skyddade områdena. Högsta domstolen avslår samtidigt yrkanden om inhämtande av förhandsbesked från EU. Prövningen återpassas därmed till Mark- och miljödomstolen.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.