nr-logo

Hållbarhet i praktiken

HD säger nej till Nordkalk

Den omstridda kalkbrytningen i Bunge på Gotland måste prövas på nytt. Högsta domstolen meddelar idag att de upphäver bolagets tillstånd att bedriva kalkstenstäkt.

  • Annons 1

Högsta domstolen meddelar idag sitt beslut i den partiella prövningen av Nordkalks planerade kalkstenstäkt i Bunge Ducker på norra Gotland. Högsta domstolen anser att prövningen av villkor och tillstånd i alltför stor utsträckning vilat på den tidigare tillåtlighetsdomen. En sammanhållen tillståndsprövning ska nu göras av alla de effekter som täktverksamheten kan få på de skyddade områdena. Högsta domstolen avslår samtidigt yrkanden om inhämtande av förhandsbesked från EU. Prövningen återpassas därmed till Mark- och miljödomstolen.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Fiskguiden 2019: Här är fiskarna du ska låta simma vidare

WWF:s konsumentguide för fisk och skaldjur är släppt. Den vittnar bland annat om att bestånden hos 4 av 10 av våra vanligaste matfiskar inte mår bra. Miljö & Utveckling listar vilka fiskar du ska undvika i disken.