nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Havsivrare vann Göteborgspriset

Två framstående havskämpar fick ta emot Göteborgspriset för hållbar utveckling.

  • Annons 1

Ken Sherman och Randall Arauz fick igår ta emot Göteborgspriset för hållbar utveckling ur kronprinsessan Victorias hand. De två havsivrarna får en miljon kronor att dela på. Anledningen till att just de får priset är att de båda bidragit med lösningar som ska skapa en hållbar relation till havet.

– Det oerhörda, oemotståndliga, oljedrabbade och ofantligt överfiskade havet har väl sällan varit mer i fokus. Årets pristagare har gjort heroiska insatser — enträget, systematiskt arbete för att skapa internationella helhetslösningar respektive framgångsrik opinionsbildning från gräsrotsnivå, säger John Holberg, juryordförande för Göteborgspriset samt professor och vicerektor på Chalmers.

Oceanograf och miljöaktivist

Ken Sherman är amerikansk oceanograf och marinbiolog. Hans idéer om en samordnad och uthållig havsförvaltning har nu fångats upp av hans hemlands regering. Kärnan i hans förvaltningsmodell, Large Marine Ecosystems, LME, är systemperspektivet och helhetssynen på havets ekosystem.

Randall Arauz är ordförande för miljöorganisationen Pretoma i Costa Rica. Genom sin organisation har han under flera år kämpat för att stoppa hajfensfisket. Förutom att ge frågan fokus internationellt har han även lyckats få till stånd ett nationellt förbud i Costa Rica.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sju nya ordförande för Sis tekniska kommittéer

Sis, Swedish Standards Institute, har 293 tekniska kommittéer som arbetar med att utveckla standarder inom allt från socialt ansvarstagande och Internet of Things. Nyligen fick sju av kommittéerna ny ordförande. Här är de.