nr-logo

Hållbarhet i praktiken

algblomning
Övergödningen bidrar till den svåra situationen för bland annat torsken i Östersjön. Den är under stark press och riskerar att försvinna för alltid. FOTO: WWF

Havsforskare oroliga: Rekordtidig algblomning

Redan i mitten av juni rapporterade SMHI att den första större utbredda algblomningen drabbat Östersjön. Det pekar på ett hav i kris menar havsexperter på WWF.

  • Annons 1

– Havet blir som ärtsoppa och när algblomningen flyter iland får vi en äcklig, illaluktande sörja som skvalpar vid våra stränder. Man vill naturligtvis inte bada där och det kan också vara direkt hälsofarligt, säger Åsa Ranung, chef vattenmiljö på Världsnaturfonden WWF.

Tidiga och omfattande algblomningar visar att övergödningen fortsätter trots att näringsläckaget från land minskat.

– Att övergödningen kommer så pass tidigt pekar på ett hav i kris. Framsteg har gjorts med bättre reningsverk och utsläppsförbud av toavatten för kryssningsfartyg, men mycket finns kvar att göra. Både politiker, privatpersoner, lantbrukare  och näringslivet måste agera om vi ska kunna vända utvecklingen, säger Anders Alm, Östersjöexpert på WWF.

Tomma löften 

Övergödningen bidrar till den svåra situationen för bland annat torsken i Östersjön. Den är under stark press och riskerar att försvinna för alltid. Samtidigt behövs rovfiskar som torsken för att hålla ekosystemet i balans och algblomningen nere.

I mars 2018 publicerades WWF:s Östersjögranskning av hur länderna genomför sina åtaganden.

– Tyvärr har länderna bara genomfört drygt hälften av vad de lovade i Östersjöplanen 2007. Åtgärdsarbetet går för långsamt och är för splittrat för att det ska bidra till varaktig förändring. Länderna måste nu lägga in en högre växel, säger Anders Alm.

Läs mer: EU: 32 procent förnybar energi 2030

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4