nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Havsbaserad vindkraft stör inte Östersjöns vattenflöden

  • Annons 1

Havsbaserade vindkraftverk i västra Östersjön stör inte inflödet av syrerikt saltvatten via bottenströmmar från Nordsjön. Den slutsatsen drar forskare som under fyra år studerat processen, bland annat via datorsimuleringar. Enligt Ny teknik har forskarna inom de två Quantas-projekten kommit fram till att påverkan på salthalten i vattnet är obetydlig. Att inflödet fungerar som det ska är viktigt för floran och faunan i Östersjön.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

”Inför lagkrav för företag att respektera mänskliga rättigheter”

Vi har på uppdrag av Statskontoret utvärderat hur svensk lag lever upp till FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter. Vår utredning visar att det finns en rad brister. Bland annat överordnas företagens vinstintresse mänskliga rättigheter, företag hålls ytterst sällan juridiskt ansvariga och kränkningar som sker utomlands prövas ytterst sällan i Sverige, skriver tre jurister som varit involverade i arbetet.