nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Utfiskning, uppvärmning, försurning, övergödning, syrefria bottnar och intensiv användning av kustvatten är fenomen som kan observeras i samtliga världshav. FOTO: Flickr/Let Ideas Compete

Havsbakterier kan rädda Östersjön

Ny forskning från Linnéuniversitetet visar att havsbakterier kan ändra sin metabolism och sitt beteende efter årstid. Genom att studera dessa kan forskarna veta mer om hur havet kommer utvecklas i framtiden.

  • Annons 1

Bakterier påverkar näringsomsättningen i Östersjön och därmed balansen i havet.  

– Kunskap om havsbakterierna kan hjälpa oss att förutspå hur havet svarar på miljöförändringar, menar Carina Bunse vid Linneúniversitetet.

Hon har tillsammans med andra forskare studerat hur många olika bakterier som finns i Östersjön under olika årstider och hur aktiva de är i sin näringsomvandling. Hon har även undersökt vilka gener bakterierna använder för att nyttja olika kolkällor, ljusenergi och hur de klarar lägre pH-värden i havsvattnet.

Ny upptäckt

Forskarna har upptäckt att havsbakterierna kan använda gener som heter proteorhodopsin, för att få extra energi av ljus samt att de kan ändra sin metabolism. Genom detta har man fått kunskap om att havsbakterier tål lägre pH-värden i havsvatten, men att processen är energikrävande.

– Genom att studera havsbakterier och deras gener får vi veta mer om hur havet kommer att bete sig i framtiden. Bakterier påverkar näringsomsättningen i Österjön. Därför är det oerhört viktigt att förstå när och hur de påverkar och hur processerna fungerar om vi vill hjälpa till att få ett balanserat hav i framtiden, menar forskarna.

Läs avhandlingen här.

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

PFAS kan kosta Sverige 50 miljarder kronor per år

Högfluorerade ämnen (PFAS) skapar stora kostnader för samhället. På europanivå handlar det om över 50 miljarder euro, varav miljöskador i Sverige beräknas kunna kosta samhället mellan 18 miljoner och 5 miljarder euro på år. Det visar en ny rapport från Nordiska ministerrådet.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Electrolux söker grön finansiering

Nu lanserar vitvarujätten Electrolux ett ramverk för gröna obligationer. Detta för att ta in medel som öronmärks för investeringar som ska bidra till minskad miljöpåverkan från företagets produkter och verksamhet.

Frivilligt regelverk ska öka möjligheterna till skadestånd

Även de som lever i laglöst land och utsätts för brott mot mänskliga rättigheter, ska kunna få hjälp av juridik framöver. Den svenske advokaten Claes Cronstedt och elva andra jurister har föreslagit ett frivilligt regelverk som utgår från New York-konventionen. Den gör att alla kan söka skadestånd från företag i hela världen inför skiljedomstol.