nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Havre – biodieselns framtid?

  • Annons 1

Oljor från växtriket kan användas som råvaror i biodieselproduktion, idag används till exempel raps för tillverkningen av biodiesel. Det behövs emellertid flera oljegrödor för att biodieselproduktionen ska bli stor inom svenskt jordbruk. Åsa Grimberg från SLU har skrivit en avhandling om att havre är en lämplig modellgröda. Ungefär 18 procent av havrens frövikt lagras i form av olja. Åsa Grimberg skriver i sin avhandling om möjligheten att göra om energiinlagringen i spannmålskärnor för att få ut högre halt av olja. Om energiinlagringen är möjlig kommer oljeutvinningen vara jämförbar med den hos raps.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Andelen biogas ökar – men minskning för fordonsgas

Ny statistik från SCB visar att andelen biogas i den fordonsgas som säljs i Sverige ökar. Ökningen är kraftig jämfört med 2016. Då var 73 procent av fordonsgasen biogas, medan man år 2017 nådde hela 86 procent. Biogasen ökar även i absoluta tal. – Det är positivt att biogasandelen ökar för varje år, här är […]

  • Annonskod Huvudspalten 4