nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Havre – biodieselns framtid?

  • Annons 1

Oljor från växtriket kan användas som råvaror i biodieselproduktion, idag används till exempel raps för tillverkningen av biodiesel. Det behövs emellertid flera oljegrödor för att biodieselproduktionen ska bli stor inom svenskt jordbruk. Åsa Grimberg från SLU har skrivit en avhandling om att havre är en lämplig modellgröda. Ungefär 18 procent av havrens frövikt lagras i form av olja. Åsa Grimberg skriver i sin avhandling om möjligheten att göra om energiinlagringen i spannmålskärnor för att få ut högre halt av olja. Om energiinlagringen är möjlig kommer oljeutvinningen vara jämförbar med den hos raps.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sju nya ordförande för Sis tekniska kommittéer

Sis, Swedish Standards Institute, har 293 tekniska kommittéer som arbetar med att utveckla standarder inom allt från socialt ansvarstagande och Internet of Things. Nyligen fick sju av kommittéerna ny ordförande. Här är de.