nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Hästkrafter från djur till maskin

Travbanan Solvalla har förvandlats till en racingbana för snabba bilar. 48 timmar efter avslutad biltävling ska travbanan se ut som vanligt igen.

  • Annons 1

Omvandlingen från tävlingsbana för hästar till snabba racingbilar har krävt 8 000 ton grus, 2 000 ton asfalt och ett omfattande schaktningsarbete. Lättravat underlag som jord och lera har bytts mot grus och asfalt för att breda väg för bilarna som tävlar i Scandinavian Touring Car Championship i helgen.

– I de mest doserade kurvorna har vi skapat en lutning på 17 procent för tävlingsåkarna, säger Patrik Carlsson på Peab Asfalt.

Snabb rivning

Banan är 1400 meter lång och vissa delar har stått klara sedan augusti. Men rivningsarbetet ska gå fort. På två dygn ska travbanan vara sig själv igen. Under återställningen fräser byggbolaget bort all asfalt runt banan. Hela massan ska återvinnas till vägar i Stockholmsområdet och allt krossmaterial schaktas bort och placeras på ett upplag i väntan på nästa års tävling.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Domstol förbjöd skogsplantering

Markägaren ville plantera skog på jordbruksmark men nekades tillstånd från Länsstyrelsen. Fallet överklagades och nådde Mark- och Miljööverdomstolen, som gick på länsstyrelsens linje. Av domen framgår att naturmiljö även kan omfatta kulturmiljö. Karin Forsman, JP Miljönet, förklarar varför.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Naturnära bolag bättre än stadsnära på biologisk mångfald

Naturnära företag är bättre på att redovisa sin påverkan på den biologiska mångfalden, jämfört med de bolag som är verksamma längre från naturen. Det visar en undersökning gjord bland Sveriges 100 största bolag.