nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Hästkrafter från djur till maskin

Travbanan Solvalla har förvandlats till en racingbana för snabba bilar. 48 timmar efter avslutad biltävling ska travbanan se ut som vanligt igen.

  • Annons 1

Omvandlingen från tävlingsbana för hästar till snabba racingbilar har krävt 8 000 ton grus, 2 000 ton asfalt och ett omfattande schaktningsarbete. Lättravat underlag som jord och lera har bytts mot grus och asfalt för att breda väg för bilarna som tävlar i Scandinavian Touring Car Championship i helgen.

– I de mest doserade kurvorna har vi skapat en lutning på 17 procent för tävlingsåkarna, säger Patrik Carlsson på Peab Asfalt.

Snabb rivning

Banan är 1400 meter lång och vissa delar har stått klara sedan augusti. Men rivningsarbetet ska gå fort. På två dygn ska travbanan vara sig själv igen. Under återställningen fräser byggbolaget bort all asfalt runt banan. Hela massan ska återvinnas till vägar i Stockholmsområdet och allt krossmaterial schaktas bort och placeras på ett upplag i väntan på nästa års tävling.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Hög tid att satsa på förnybara förpackningar

Analys

Debatten om spridning av plast i hav och sjöar har börjat blossa upp på allvar runt om i världen. Med stor sannolikhet blir det tuffare regler kring spridning av både engångsplast och mikroplaster framöver, skriver Catrin Offerman, chefredaktör för Miljö & Utveckling.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny handbok visar vägen till nudging

Läsvärt

Det finns en växande trend att använda små ”knuffar” för att puffa människor i den riktning man vill. Det kallas nudging eller beteendeekonomi. Nu kommer en handbok i hur det går till.