nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Hårdare energikrav på nya byggnader

SKL och Miljöstyrningsrådet föreslår samordning kring energikrav som ställs på nybyggnationer i kommunerna.

  • Annons 1

Experter från byggbranschen, kommuner och forskare ska arbeta fram ett förslag om hur energikraven kan utformas.

– Genom att samordna de olika kraven kan vi underlätta för byggbranschen och kommunerna att spara energi. Byggnader har långa användningstider och den nivå som uppnås i nybyggen påverkar energiförbrukningen långt in i framtiden, säger Jens Johansson, projektledare för byggfrågor på Miljöstyrningsrådet.

Många kommuner ställer redan krav på att det som byggs på mark som kommunen upplåter ska vara energieffektiva byggnader. Många medverkar till frivilliga överenskommelser vid byggande på annan mark. EU:s direktiv om nära-nollenergibyggnader senast 2019 innebär också att det är hög tid för branschen att anpassa sig.

– Bättre samordning av kraven kan ge större effekt och förhoppningsvis underlätta för utvecklingen i byggbranschen, särskilt för småhusbyggare. Frågan är politiskt prioriterad för SKL, säger Andreas Hagnell miljöexpert på Sveriges kommuner och landsting, SKL.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Nytt forskningsbegrepp ska få människor att se naturens värde

Genom att prata om ”naturens bidrag till människor” istället för ekosystemtjänster, kan naturens värde för människan ses ur ett mer komplett perspektiv. Det föreslår trettio internationella experter kopplade till FN:s vetenskapliga expertpanel för biologisk mångfald, IPBES.

  • Annonskod Huvudspalten 4