nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Hårdare energikrav på nya byggnader

SKL och Miljöstyrningsrådet föreslår samordning kring energikrav som ställs på nybyggnationer i kommunerna.

  • Annons 1

Experter från byggbranschen, kommuner och forskare ska arbeta fram ett förslag om hur energikraven kan utformas.

– Genom att samordna de olika kraven kan vi underlätta för byggbranschen och kommunerna att spara energi. Byggnader har långa användningstider och den nivå som uppnås i nybyggen påverkar energiförbrukningen långt in i framtiden, säger Jens Johansson, projektledare för byggfrågor på Miljöstyrningsrådet.

Många kommuner ställer redan krav på att det som byggs på mark som kommunen upplåter ska vara energieffektiva byggnader. Många medverkar till frivilliga överenskommelser vid byggande på annan mark. EU:s direktiv om nära-nollenergibyggnader senast 2019 innebär också att det är hög tid för branschen att anpassa sig.

– Bättre samordning av kraven kan ge större effekt och förhoppningsvis underlätta för utvecklingen i byggbranschen, särskilt för småhusbyggare. Frågan är politiskt prioriterad för SKL, säger Andreas Hagnell miljöexpert på Sveriges kommuner och landsting, SKL.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

De är Sveriges bästa arbetsgivare 2017

Revisionsbolaget Grant Thornton har utsetts till ”Sveriges bästa arbetsgivare 2017” för stora företag och när det gäller mellanstora organisationer är det teknikkonsultföretaget Bengt Dahlgren som tar hem den titeln. Resultatet baseras på en årlig undersökning som genomförs av employer branding-företaget Universum.