nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Elförbrukningen på uppkopplade produkter i viloläge måste halveras, enligt nya regler från årsskiftet. FOTO: Shutterstock

Hårdare energikrav på elprylar

Produkter som är uppkopplade mot nätet blir allt fler. Nu kräver Energimyndigheten att elförbrukningen i viloläge halveras.

  • Annons 1

För att undvika onödig energianvändning finns det ekodesignkrav på uppkopplade produkter för kontor och hushåll. Det handlar om bland annat surfplattor, tv-apparater och kaffebryggare.

Den 1 januari 2017 skärptes ekodesignkraven för produkter i standby-läge. De nya kraven innebär att den tillåtna gränsen för hur mycket produkterna får dra sänks – från sex till tre watt.

– Målet med ekodesignkraven på dessa produkter är att deras energianvändning ska närma sig nivån som produkter utan nätverksuppkoppling måste förhålla sig till. Idag får de produkterna bara dra 0,5 watt i standby-läge, säger Johanna Whitlock på Energimyndigheten.

För tillverkare, importörer och återförsäljare innebär detta att de nu bara får sätta produkter på marknaden som uppfyller de skärpta kraven.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Nytt forskningsbegrepp ska få människor att se naturens värde

Genom att prata om ”naturens bidrag till människor” istället för ekosystemtjänster, kan naturens värde för människan ses ur ett mer komplett perspektiv. Det föreslår trettio internationella experter kopplade till FN:s vetenskapliga expertpanel för biologisk mångfald, IPBES.

  • Annonskod Huvudspalten 4