nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Här testas en ny grön kemikalie

Blir smörsyra framtidens gröna kemikalie? Den frågan ställer sig forskare i Luleå när de nu drar igång ett testprojekt för att utvinna syran ur restprodukter från trä- och skogsindustri.

  • Annons 1

– Den verkliga fördelen är att smörsyra blir biobaserad, en så kallad grön kemikalie och det finns ett antal olika användningsområden med en direkt marknad för det, säger Kris Berglund, professor inom Avdelningen för biokemisk- och kemisk processteknik vid Luleå tekniska universitet, LTU.

Tillsammans med andra forskare på lärosätet ska han nu i stor skala testa att utvinna smörsyra från biomassa. Bidrag från Energimyndigheten har gjort projektet möjligt.

Blir plast

Testerna sker vid den redan etablerade pilotanläggningen för etanol i Örnsköldsvik. Enligt Kris Berglund är det den enda storskaliga demoanläggningen för smörsyra i Europa och han menar att kemikalier från biomassa är ett område som till och med utvecklas snabbare än biobränslen just nu.

Smörsyra kan användas i hushållsprodukter, som mat och kosmetika men också för att tillverka plaster.

Träd och restprodukter från skogs- och jordbruksindustrin används för att få ut sockerarter. Genom att mata sockret med bakterier får man smörsyra.

– Det gäller att få bakterierna att utnyttja biomassan effektivt så att man verkligen använder så mycket som möjligt av råvaran, det vill säga även restavfall från skogs-, jordbruks- och pappersindustrin, säger Magnus Sjöblom, Teknologie doktor vid LTU:s avdelning för biokemisk- och kemisk processteknik.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Kemikalieinspektionen försvarar beslut om bekämpningsmedel

Myndigheten försvarar det kritiserade beslutet om att tillåta växtskyddsmedlet Gaucho i sockerbetsodlingar. Dispensen för medlet som innehåller neonikotinoider gäller i fyra månader under våren 2019 och kan skada bin.

  • Annonskod Huvudspalten 4