nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Här är världens första eldrivna skoter

På utsidan ser den ut som en vanlig skoter, men öppnar man huven får man sig en överraskning. Idag visas den första eldrivna snöskotern Elmacchina upp för allmänheten.

  • Annons 1

Den nya skotern har testats och utvecklats under vintern och när Kapitalmarknadsdagarna drar igång i Åre idag visas Elmacchina för första gången upp för nyfikna besökare.

– Det här är en världsunik produkt, men egentligen lika naturligt som de eldrivna bilar som nu dyker upp på marknaden. Jag tror att vi ligger helt rätt i tiden och att kraven och efterfrågan på miljövänliga snöfordon kommer öka, säger Pontus Sandell, Elmacchinas vd.

Mindre oväsen

En viktig fördel med fordonet, förutom att det inte leder till direktutsläpp av koldioxid i naturen, är enligt Pontus Sandell att den inte bullrar lika mycket som klassiska skotrar och därmed inte heller orsakar någon konflikt mellan känslig fjällmiljö och skoteråkande.

Även om Elmacchina inte är lika stark som en vanlig skoter är en ny prototyp med högre kapacitet på gång till hösten.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

PFAS kan kosta Sverige 50 miljarder kronor per år

Högfluorerade ämnen (PFAS) kan skapa stora kostnader för samhället. På europanivå handlar det om över 50 miljarder euro, varav miljöskador i Sverige beräknas kunna kosta samhället mellan 18 miljoner och 5 miljarder euro (cirka 50 miljarder kronor) per år. Det visar en ny rapport från Nordiska ministerrådet.