nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Här är Sveriges mest hållbara varumärken

Sustainable Brand Index har släppt listan över de mest hållbara varumärkena när svenskarna får välja. En trend är att det blir allt viktigare med substans, att vara välkänd räcker inte längre.

  • Annons 1

Det är Saltå Kvarn som nu kan titulera sig ” Sveriges mest hållbara varumärke”. Saltå Kvarn var för första gången med i undersökningen 2014 och hamnade då på en andra plats bakom Lantmännen som nu sjunker till en tredjeplats. Coop, förra årets trea, tar över andraplatsen. Coop fick också ta emot pris för årets insats inom hållbart varumärkesbyggande. Bottenplaceringen tillföll Ryanair för tredje året i rad.

Bakom undersökningen står Sustainable Brand Insight och totalt har 9500 konsumenter varit med och bedömt hur Sveriges 253 största varumärken presterar inom miljöansvar och socialt ansvarstagande.

I årets undersökning är det varumärken med tydlig hållbarhetsprofil och substans i sitt hållbarhetsarbete som går framåt medan många traditionellt starka varumärken backar, enligt Sustainable Brand Insights egen analys. Exempel på varumärken som bekräftar trenden med sin frammarsch är Systembolaget, Apoteket och Telge Energi medan Toyota, Wasabröd och Skånetrafiken backar.

Segrarna i övriga nordiska länder blev Stormberg i Norge, Irma i Danmark och Valio i Finland.

Här hittar du de nordiska listorna (Island är inte med i undersökningen)

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Så mår våra hav

I Ocean State Report behandlas tillståndet i våra hav. Åttio forskare ligger bakom rapporten som framöver ska komma en gång per år.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.