nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Här är regeringens priolista på kemikaliefronten

Igår tog miljöminister Andreas Carlgren emot en nationell handlingsplan av Kemikalieinspektionen, Kemi. På agendan står bland annat ökad kunskap om kemikaliers kombinationseffekter, dialog med branschen och särskilt fokus på barn.

  • Annons 1

När Kemikalieinspektionens nya handlingsplan om en giftfri vardag presenterades i veckan låg fokus på barn och ungdomar.

– Barn och ofödda barn är generellt sett mer sårbara än vuxna för exponering av farliga kemikalier. Det handlar både om beteende och om att barn i förhållande till kroppsvikt dricker mer vatten, äter mer mat och andas mer luft än vuxna. Regeringens ambition är tydlig, vi ska minska riskerna för att utsättas för farliga kemikalier i vår vardagsmiljö, sade Andreas Carlgren.

Han menar att handlingsplanen blir central för regeringens arbete med kemikalier de kommande fyra åren. Förutom myndigheten kommer även näringsliv, forskning och organisationer att engageras, uppger regeringen. Ett av planens fokus är att stötta frivilliga initiativ för att fasa ut farliga kemikalier, bland annat genom branschdialog. Ett annat att få större kunskap om coktaileffekter. För att kunna driva arbetet får Kemi 100 miljoner kronor extra i anslag mellan 2011 och 2014.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Regeringen skärper målen för användning av växtskyddsmedel

Regeringen har beslutat om en reviderad handlingsplan för hållbar användning av växtskyddsmedel. Bland annat sätter regeringen ett nytt mål om att skydda pollinerande insekter.