nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Här är Postens utsläppsfria transportbil

Helt utsläppsfri under körning. Så marknadsför Mercedes-Benz en ny eldriven transportbil. Nu ska modellen utvärderas av Posten.

  • Annons 1

Modellen Vito e-cell drivs av ett batteri och en elmotor. Motorn får ström från litium/jonbatterier, som är placerade i golvnivå. Laddningstiden från tomt till fullt batteri är mellan fem och sex timmar med utgångsläge från ett trefas/400 Volt kraftuttag. Utöver laddning via kabel har Vito e-cell även ett system som gör att bromsenergin omvandlas till elektrisk ström som leds till batterierna. Toppfarten är 80 kilometer per timma.

– Räckvidden varierar beroende på körsätt och användning av andra elektriska funktioner. I normalfallet går bilen cirka 13 mil mellan laddningarna, säger Joakim Gustafsson på Mercedes-Benz Sverige AB.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Domstol förbjöd skogsplantering

Markägaren ville plantera skog på jordbruksmark men nekades tillstånd från Länsstyrelsen. Fallet överklagades och nådde Mark- och Miljööverdomstolen, som gick på länsstyrelsens linje. Av domen framgår att naturmiljö även kan omfatta kulturmiljö. Karin Forsman, JP Miljönet, förklarar varför.

Naturnära bolag bättre än stadsnära på biologisk mångfald

Naturnära företag är bättre på att redovisa sin påverkan på den biologiska mångfalden, jämfört med de bolag som är verksamma längre från naturen. Det visar en undersökning gjord bland Sveriges 100 största bolag.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.