nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Här är Postens utsläppsfria transportbil

Helt utsläppsfri under körning. Så marknadsför Mercedes-Benz en ny eldriven transportbil. Nu ska modellen utvärderas av Posten.

  • Annons 1

Modellen Vito e-cell drivs av ett batteri och en elmotor. Motorn får ström från litium/jonbatterier, som är placerade i golvnivå. Laddningstiden från tomt till fullt batteri är mellan fem och sex timmar med utgångsläge från ett trefas/400 Volt kraftuttag. Utöver laddning via kabel har Vito e-cell även ett system som gör att bromsenergin omvandlas till elektrisk ström som leds till batterierna. Toppfarten är 80 kilometer per timma.

– Räckvidden varierar beroende på körsätt och användning av andra elektriska funktioner. I normalfallet går bilen cirka 13 mil mellan laddningarna, säger Joakim Gustafsson på Mercedes-Benz Sverige AB.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny handbok visar vägen till nudging

Läsvärt

Det finns en växande trend att använda små ”knuffar” för att puffa människor i den riktning man vill. Det kallas nudging eller beteendeekonomi. Nu kommer en handbok i hur det går till.

Strålsäkerhetsmyndigheten i blåsväder – sköter inte kärnkraftreaktorer som de ska

Riksrevisionen senaste granskning vittnar om brister vid tillsyn av de svenska kärnkraftreaktorerna. Bland annat utför inte Strålsäkerhetsmyndigheten systematiska riskbedömningar vid planering och prioritering av tillsynen.