nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Här är miljöjobben som svenskarna missat

Varje år utannonseras 1000-tals jobb inom de multilaterala organisationerna. Få svenskar söker tjänsterna.
– Svenskar med miljöbakgrund är mycket eftertraktade, men känner inte till att jobben existerar, säger Sten Engdahl, kansliråd på UD.

  • Annons 1

Totalt arbetar cirka 70 000 personer inom FN, Världsbanken och andra globala fonder och multilaterala organisationer. Bara 400 är svenskar, trots att tusentals tjänster finns att söka varje år. Även inom miljöområdet finns det mängder av lediga tjänster.

– Jag tittade just på några hemsidor och hittade på några minuter över 20 lediga tjänster för personer med miljöbakgrund, konstaterar Sten Engdahl, kansliråd på Enheten för multilateralt utvecklingssamarbete vid UD.

Problemet är att väldigt få svenskar känner till jobben eftersom man inte tittar på organisationernas egna hemsidor eller läser internationella tidningar så som Economist, Wall Street Journal och le Figaro där jobben ofta utannonseras.

– Samtidigt är svenskar med miljöbakgrund väldigt attraktiva på den här marknaden, vi har bra utbildning och har kommit långt när det gäller miljöfrågor. Framförallt finns det få kvinnor med miljökompetens på den internationella marknaden, något som vi har gott om i Sverige, säger Sten Engdahl.

Tjänsterna är framförallt något för den som vill flytta utomlands för ett tag och finns exempelvis på organisationernas huvudkontor i New York, Paris, Nairobi London och Rom, liksom i fält på platser som Belgrad, Mauritius och Laos. En del tjänster vänder sig till nyutexaminerade personer medan andra tjänster kräver lång yrkeserfarenhet.

– Via UD:s hemsida kan man hitta lediga jobb på de 50-60 organisationer som det handlar om, tipsar Sten Engdahl.

Taggar:

Kommentarer

1 reaktion till “Här är miljöjobben som svenskarna missat”

  1. Zarah Hermansson Barak skriver:

    Funderar på miljöstudier inom Europa? Är det lika enkelt att få jobb då?

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

När hållbarhetschefen kör en glädjedans

Vi i offentlig sektor måste visa att vi är seriösa affärspartners och då kan vi inte bara köpa grisen i säcken. Det är inte ett okej sätt att använda skattemedel, skriver Marilouise Berg, krönikör i Miljö & Utveckling i en krönika om behovet av uppföljning i offentlig upphandling.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny plan för att förbättra EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel

Europaparlamentet ska förbättra förtroendet för EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel. Parlamentet har bland annat enats om att allmänheten måste ha tillgång till de studier som används i processen med att godkänna bekämpningsmedel.