nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Här är framtidens gröna entreprenörer

Lösningar som kan hjälpa oss att ställa om. Det är den röda tråden när WWF släpper sin årliga lista över klimatentreprenörerna som kan förändra världen. Solkyla och vattenrening med alger är två goda exempel.

  • Annons 1

– Om de här lösningarna sprids globalt har de potential att år 2020 minska koldioxidutsläppen med 300 miljoner ton per år. Det är fem gånger mer än Sveriges årliga utsläpp. Men för att lyckas krävs kraftfulla beslut från både politiker och näringsliv, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

På årets lista återfinns fem företag som kommer med nytänkande lösningar för att få bukt med klimatförändringarna och energiproblemen. Climatewell har utvecklat ett soldrivet system för kylning av hus i varma länder. Octopus står bakom värmepumpen Ice-Stick som nyttjar luft och mark för att ge värme. Vattenrening med hjälp av alger är en lösning från Clear Water Energy Nordic. Den används i kommunala reningsverk och leder till energibesparingar. Organoclick använder grön kemi för att skapa kartong och wellpapp som är starkare och lättare än traditionella materia. Resultatet? Lägre resursförbrukning och mindre utsläpp. Det sista goda exemplet som finns med på WWF:s lista är företaget Biorecro. De har skapat ett system för att fånga in och lagra koldioxid från bioenergiproduktion och biobränsledrivna pappersbruk.

Behövs stöd

Samtidigt som organisationen ser stora möjligheter med de lösningar den lyfter fram efterfrågas politiskt mod och snabbare tillgång till initialt ekonomiskt stöd.

– De senaste åren har flera internationella expertstudier kommit fram till att stödet till utveckling av klimatlösningar måste tredubblas – minst – och öka ännu mer för kommersialiseringsfasen. Förutsättningarna för att få global spridning av svenska klimatinnovationer behöver bli mycket bättre. Åtgärdsprogram och finansiella instrument måste bli mer verklighetsanpassade och ta hänsyn till forskarnas klimatscenarier och till entreprenörernas behov, säger Magnus Emfel, tillförordnad klimatchef på WWF i Sverige.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Regeringen skärper målen för användning av växtskyddsmedel

Regeringen har beslutat om en reviderad handlingsplan för hållbar användning av växtskyddsmedel. Bland annat sätter regeringen ett nytt mål om att skydda pollinerande insekter.