nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Här är drivmedlen som ger minst klimatpåverkan

Motororganisationen Gröna Bilister har räknat på klimatnyttan hos de bränslen som säljs på den svenska marknaden. Ett bränsle sticker ut.

 • Annons 1

– Det bästa biodrivmedlet är biogas. Det minskar klimatpåverkan med knappt tre fjärdedelar jämfört med vanlig bensin, berättar Per Östborn, drivmedelsansvarig på Gröna Bilister.

Förnybar diesel, HVO som görs av slakteriavfall och rester från skogsbruket är egentligen ännu bättre än biogas men än så länge blandas det oftast in i vanlig diesel i lägre halter.

El- beror på

Klimatnyttan med elbilar är helt beroende av hur elen produceras. El som tillverkats av sol och vind ger nära noll i utsläpp. Marginalel tillverkad i kolkondenskraftverk ger ingen klimatnytta alls jämfört med fossil bensin och diesel. Gör man som kund i Sverige inget aktivt miljöval när elbilen ska tankas blir utsläppen lägre än om vi kör på etanol E85 eller RME, men högre än om vi kör på biogas.

Om man tankar etanol E85, fordonsgas eller rapsoljediesel, RME halveras utsläppen jämfört med fossila alternativ.

I jämförelsen har Gröna Bilister använt sig av siffror från Energimyndigheten, Energimarknadsinspektionen och EU. Siffrorna är ett genomsnitt för alla drivmedel som såldes i Sverige under 2014.

 

Kommentarer

1 reaktion till “Här är drivmedlen som ger minst klimatpåverkan”

 1. Rafael Ospino skriver:

  OERHÖRT MÄRKLIGT PÅSTÅENDE!
  I artikeln sägs att ”El som tillverkats av sol och vind ger nära noll i utsläpp”. Detta fastän det naturligtvis är så att även utbyggnad av dessa kraftslag medför en miljöbelastning.
  Allra helst solceller, där det beroende på teknik och tillverkningsland kan skilja med en faktor 10 mellan sämsta och bästa teknik, eller mellan drygt 20 och 210 g/kWh med mellansvenska insolationstal.
  Det är oerhört viktigt att vi börjar bli mer selektiva och inte drar alla solenergi över samma kam!
  Generaliserande yttranden som det i artikeln gör miljön en mycket stor otjänst, i och med att mindre insatta då tror att de minskar klimatpåverkan genom att installera solel, medan det i sämsta fall kan innebära att de byter ut vatten- eller kärnkraftsel (4/g kWh) mot sämsta sortens solel som alltså kan ge 220 g/kWh…
  Det allra bästa är naturligtvis om det går att minska sin energianvändning. Rätt utfört kan det ge en omedelbar minskning av klimatavtrycket.
  Energieffektivisering har dock varit ett sorgligt försummat kapitel!

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

 • Annonskod Huvudspalten 4