nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Handlingsplan för giftfri vardag klar

Miljömålsberedningen har lämnat sitt betänkande till miljöminister Lena Ek och hoppas på krafttag mot de farliga kemikalierna. Riksdagens mål är att skapa en giftfri miljö till år 2020.

  • Annons 1

Förslaget innehåller bland annat att förskolor och skolor borde kemikaliesaneras och att alla farliga kemikalier som exempelvis Bisfenol a snabbt borde fasas ut elelr ersättas med mindre farliga ämnen. Ftalater, som gör plaster mjuka, har till exempel förbjudits i leksaker och barnvårdsprodukter men får fortfarande användas i plastmattor, duschdraperier och andra plastartiklar i hemmet och kan spridas i damm.

– Miljögifterna finns överallt omkring oss i vår vardag. Om riksdagen följer Miljömålsberedningens plan kan folkhälsan förbättras och samhällskostnader och miljöskador minskas. Det är allvarliga sjukdomar som riskerar följa i miljögifternas spår: det handlar om cancer, diabetes, fetma, autism och störd reproduktion, säger Mikael Karlsson, ordförande Naturskyddsföreningen och rådgivare i Miljömålsberedningen i ett pressmeddelande.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sju nya ordförande för Sis tekniska kommittéer

Sis, Swedish Standards Institute, har 293 tekniska kommittéer som arbetar med att utveckla standarder inom allt från socialt ansvarstagande och Internet of Things. Nyligen fick sju av kommittéerna ny ordförande. Här är de.