nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Handelskrig på grund av flygutsläpp fruktas

Vid årsskiftet införde EU handel med utsläppsrätter för alla flyg som passerar inom EU:s gränser. Nu fruktar många inblandade att utsläppsrätterna ska utlösa ett handelskrig.

  • Annons 1

För att bekämpa den globala uppvärmningen har EU infört utsläppsrätter för flygindustrin, kallad ETS, Emission trading scheme. Länder utanför EU, speciellt Kina, USA och Indien, har dock varit kritiska till utsläppshandeln långt innan det infördes. Nu fruktar många att åtgärden ska utlösa ett handelskrig där icke-EU-länder straffbeskattar europeiska flygbolag.

– Jag är orolig för konsekvenserna. Det som började som en miljöåtgärd har blivit en källa till en möjlig handelskonflikt och det är oroande för oss alla, sa Tom Enders, vd för Airbus, på en flygkonferens i Singapore enligt Reuters.

Även flygbranschens intressegrupp International air transport association, IATA, har uttryckt oro över situationen. De hoppas att FN via sitt organ Internationella civila luftfartsorganisationen, ICAO, ska kunna avstyra ett handelskrig.

EU:s åtgärd kommer inte att kosta flygindustrin några pengar förrän 2013, då man har räknat ut utsläppen för 2012 för respektive flygbolag. Till att börja med kommer varje flygbolag få gratis utsläppsrätter som täcker 85 procent av deras utsläpp. De flygbolag som inte följer reglerna kan få böter på 100 euro för varje ton utsläpp som inte ersätts med en utsläppsrätt, skriver Reuters. Vid fortsatta överträdelser kan EU bannlysa ett flygbolag från alla flygplatser inom unionen.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Sveriges ekokommuner och Kommunala miljöchefer:

Låt oss satsa på en giftfri miljö

Sveriges kommuner och regioner behöver bättre förutsättningar för att jobba med miljökvalitsmålet Giftfri miljö. Nu har organisationerna Sveriges ekokommuner och Kommunala miljöchefer skickat en gemensam skrivelse till miljö- och energidepartementet för att lyfta frågan.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hälften av alla företag brister i förebyggande arbetsmiljöarbete

Arbetsmiljöverkets granskning av nära 1 700 arbetsplatser visar att över hälften av alla arbetsplatser brister i det förebyggande arbetsmiljöarbetet. Men inspektionerna visade även på positiva tendenser – bland annat inom detaljhandeln där många unga arbetar. 

Nytt index mäter luftkvaliteten i europas städer

Vill du veta hur ren luften är där du bor? Nu lanserar Europeiska miljöbyrån ett index som bygger på 2 000 mätstationer runt om i Europa.
– Luftutsläppen är en osynlig mördare, sade EU-kommissionär Karmenu Vella i samband med att indexet släpptes.