nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Pär Krossling ska börsintroducera bolag som levererar minskade klimatutsläpp. FOTO: Linkedin

Han ska minska bränsleförbrukningen i motorer

Triboron International har fått en ny vd, Pär Krossling. Företaget har nu siktet på att få ner bränsleförbrukningen i motorer, gärna i hela världen.

  • Annons 1

Pär Krossling.

Triboron International AB tillverkar ett patenterat smörjmedel för motorer. När friktionen i motorn minskar, minskar även bränsleförbrukningen. Företagets nye vd Pär Krossling berättar att det handlar om mellan tre och fem procent i genomsnitt.

– Det är det snabbaste sättet att få ner de globala utsläppen av koldioxid, säger han.

Bra för racing

Tekniken används också av dem som vill få sina motorer att fungera bättre, allt från racingbilar till tvåtaktsmotorer i redskap. Men miljö är det främsta säljargumentet.

– Det är producenter av biobränsle och miljösidan som varit snabbast på bollen, säger Pär Krossling.

Miljö säljer bäst

Produkten är en innovation som utgår från ämnet bor. Den kan, enligt Pär Krossling, ersätta giftigare tillsatser i biobränsle som används för att det ska fungera bättre i vanliga motorer. Det kan också hindra tillväxt av mikrober vid lagring.

Pär Krossling var tidigare vd för ett annat företag som utgick från en innovation med miljönytta. Innan han slutade där var företaget noterat på Londonbörsen. Efter drygt ett år på Triboron som vice vd och operativ chef, är han nu beredd att leda en börsintroduktion i rollen som vd. Företaget som tidigare främst riktade sig till motorentusiaster siktar nu på världsmarknaden.

– Det är roligt att kombinera teknik med miljönytta och tjäna pengar på det, säger Pär Krossling.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.

Fiskguiden 2019: Här är fiskarna du ska låta simma vidare

WWF:s konsumentguide för fisk och skaldjur är släppt. Den vittnar bland annat om att bestånden hos 4 av 10 av våra vanligaste matfiskar inte mår bra. Miljö & Utveckling listar vilka fiskar du ska undvika i disken.