nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Second hand försäljning är en en av de verksamheter som regeringen vill gynna framöver.
Second hand försäljning är en en av de verksamheter som regeringen vill gynna framöver. FOTO: Myrorna

Kan bli nya styrmedel som gynnar återanvändning

Vi kan vänta oss nya styrmedel framöver som stimulerar reparationer, handel med begagnade varor och uppgradering av prylar. En ny politisk utredning ska vara klar till 2017.

  • Annons 1

Utredare blir Ola Alterå, tidigare statssekreterare i näringsdepartementet. Han kommer att analysera vilka vilka hinder som kan finnas i lagstiftningen och vilka styrmedel som behövs för att öka återanvändningen av produkter. Tanken är att nya styrmedel ska utformas så att de stimulerar producenter, konsumenter och företag i mellanledet att satsa på handel med begagnade varor, på reparationer och uppgradering av produkter. Syftet är att skapa en mer resurseffektiv och cirkulär samhällsekonomi, bland annat för att begränsa konsumtionens negativa påverkan på miljön. Utredningen ska i första hand inrikta sig på produkter för konsumentmarknaden och vara klar senast den  28 februari 2017.

Enligt TV 4 vill Miljöpartiet redan idag halvera momsen för reparation av skor kläder och cyklar. De vill också att Rut-avdraget som idag gäller städning, ska kunna användas för reparationer i hemmet. Förslaget, som kostar 500 miljoner, kan bli verklighet under nästa år om partiet får igenom det i budgetförhandlingarna med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

”Trerättersmenyn jag önskar från miljöministrarna”

krönika

Flertalet frågor som förra miljöministern, Åsa Romson, lyfte fram, hänger i luften – bordet är under dukning. Det gäller på både Karolina Skogs miljödepartement och UD, där Isabella Lövin parallellt med bistånd ansvarar för klimatet. För att hinna till bords under mandatperioden får både Skog och Lövin bära flera tallrikar samtidigt. Det skriver KTH-forskaren Mikael Karlsson i en krönika.

”Utsläppen från trafiken måste minska 70 procent”

Den dåliga luften i våra större städer ger hälsoskador som kostar 30-42 miljarder per år. Därför måste luftföroreningarna minska. På onsdagen överlämnade Miljömålsberedningen sitt förslag för en ny klimat- och luftpolitik till regeringen.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Svensk lånegarderob gör internationell succé

Kläder från en rad svenska modeföretag har nu lånats över hela världen under fyra månader. Svenska institutets och Visit Swedens initiativ för hållbart mode, ShareWear, har nått 376 miljoner människor i 117 länder.