nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Second hand försäljning är en en av de verksamheter som regeringen vill gynna framöver.
Second hand försäljning är en en av de verksamheter som regeringen vill gynna framöver. FOTO: Myrorna

Kan bli nya styrmedel som gynnar återanvändning

Vi kan vänta oss nya styrmedel framöver som stimulerar reparationer, handel med begagnade varor och uppgradering av prylar. En ny politisk utredning ska vara klar till 2017.

  • Annons 1

Utredare blir Ola Alterå, tidigare statssekreterare i näringsdepartementet. Han kommer att analysera vilka vilka hinder som kan finnas i lagstiftningen och vilka styrmedel som behövs för att öka återanvändningen av produkter. Tanken är att nya styrmedel ska utformas så att de stimulerar producenter, konsumenter och företag i mellanledet att satsa på handel med begagnade varor, på reparationer och uppgradering av produkter. Syftet är att skapa en mer resurseffektiv och cirkulär samhällsekonomi, bland annat för att begränsa konsumtionens negativa påverkan på miljön. Utredningen ska i första hand inrikta sig på produkter för konsumentmarknaden och vara klar senast den  28 februari 2017.

Enligt TV 4 vill Miljöpartiet redan idag halvera momsen för reparation av skor kläder och cyklar. De vill också att Rut-avdraget som idag gäller städning, ska kunna användas för reparationer i hemmet. Förslaget, som kostar 500 miljoner, kan bli verklighet under nästa år om partiet får igenom det i budgetförhandlingarna med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet!

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.

Filippa K mest hållbara butikskedja

Filippa K är årets mest hållbara butikskedja enligt Retail Awards 2017.
Sedan en ny hållbarhetsstrategi sjösattes 2012 har Filippa K drivit ett medvetet och engagerat hållbarhetsarbete med kvalitetssäkring i alla led, skriver juryn i sin motivering.

Så kan hållbarhetsarbetet förenklas för mindre företag

Att arbeta med miljö- och hållbarhetsfrågor blir allt viktigare. Men hur ska man hinna med som litet företag?
Hanna Cederqvist, ansvarig för företagarorganisationen Företagarnas hållbarhetsprojekt har tipsen som hjälper småföretagen på traven.