nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Second hand försäljning är en en av de verksamheter som regeringen vill gynna framöver.
Second hand försäljning är en en av de verksamheter som regeringen vill gynna framöver. FOTO: Myrorna

Kan bli nya styrmedel som gynnar återanvändning

Vi kan vänta oss nya styrmedel framöver som stimulerar reparationer, handel med begagnade varor och uppgradering av prylar. En ny politisk utredning ska vara klar till 2017.

  • Annons 1

Utredare blir Ola Alterå, tidigare statssekreterare i näringsdepartementet. Han kommer att analysera vilka vilka hinder som kan finnas i lagstiftningen och vilka styrmedel som behövs för att öka återanvändningen av produkter. Tanken är att nya styrmedel ska utformas så att de stimulerar producenter, konsumenter och företag i mellanledet att satsa på handel med begagnade varor, på reparationer och uppgradering av produkter. Syftet är att skapa en mer resurseffektiv och cirkulär samhällsekonomi, bland annat för att begränsa konsumtionens negativa påverkan på miljön. Utredningen ska i första hand inrikta sig på produkter för konsumentmarknaden och vara klar senast den  28 februari 2017.

Enligt TV 4 vill Miljöpartiet redan idag halvera momsen för reparation av skor kläder och cyklar. De vill också att Rut-avdraget som idag gäller städning, ska kunna användas för reparationer i hemmet. Förslaget, som kostar 500 miljoner, kan bli verklighet under nästa år om partiet får igenom det i budgetförhandlingarna med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Glad sommar!

Sommartider är semestertider. Miljö & Utveckling webbredaktion stänger därför bevakningen för att ta sommarledigt. En riktigt skön och stärkande sommar önskar vi alla våra läsare. Vi återkommer igen den 10 augusti.

  • Annonskod Huvudspalten 4

”Kemiindustrin fasar redan ut skadliga kemikalier”

Debatt

I sin artikel ”Farliga kemikalier måste bort mycket snabbare”, skriver Elis Carlström, forskningschef på Swerea, att det är motstånd från industrin som gör att arbetet med att få bort skadliga kemikalier går långsamt. Det är en gravt felaktig bild, i själva verket bedriver industrin ett kontinuerligt arbete för att fasa ut och ersätta skadliga kemikalier. Det skriver tre företrädare från branschen i en replik.

Panamadokumenten lyfter hållbarhetsfrågorna

Aldrig förr har så många, på så kort tid, fått veta så mycket om hur personer med höga positioner i samhället gör för att slippa betala skatt. Den informationen har fått mäktiga män som Islands statsminister på fall – och visar hur viktigt det i dag är att bedriva en ljustålig verksamhet.