nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Mehrdad Mahdjoubi med duschsystemet Oas. FOTO: Foto: EPO

Han kan vinna europeiskt uppfinnarpris

Som ende svensk har Mehrdad Mahdjoubi nominerats till Europeiska patentorganisationens pris European Inventor Award 2018. Mehrdad Mahdjoubi har uppfunnit duschsystemet Oas, som återanvänder vattnet.

  • Annons 1

Det har gått några år sedan Mehrdad Mahdjoubi först visade upp sitt duschsystem för världen. Då marknadsfördes den som ”rymdduschen”.

Mehrdad Mahdjoubi fick idén till den resursbesparande duschtekniken när han arbetade för Nasa år 2012 i projektet Journey to Mars.

– Frågan vi ställde oss var om det skulle vara möjligt att leva under samma förhållanden på mars som vi gör på jorden. Det fick mig att inse att vi måste använda våra resurser så smart och effektivt som det överhuvudtaget är möjligt, säger han i ett pressmeddelande.

Systemet filtrerar och återanvänder duschvattnet och uppges spara 90 procent vatten och 80 procent energi jämfört med vanliga duschar.

Oas har huvudkontor i Malmö och företaget Orbital Systems sysselsätter idag över 50 personer. Mehrdad Mahdjoubi har fått ta emot en rad utmärkelser sedan lanseringen 2012. Vem som tar hem utmärkelsen European Inventor Award 2018 avslöjas den 7 juni.

Etiketter:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4