nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Mehrdad Mahdjoubi med duschsystemet Oas. FOTO: Foto: EPO

Han kan vinna europeiskt uppfinnarpris

Som ende svensk har Mehrdad Mahdjoubi nominerats till Europeiska patentorganisationens pris European Inventor Award 2018. Mehrdad Mahdjoubi har uppfunnit duschsystemet Oas, som återanvänder vattnet.

  • Annons 1

Det har gått några år sedan Mehrdad Mahdjoubi först visade upp sitt duschsystem för världen. Då marknadsfördes den som ”rymdduschen”.

Mehrdad Mahdjoubi fick idén till den resursbesparande duschtekniken när han arbetade för Nasa år 2012 i projektet Journey to Mars.

– Frågan vi ställde oss var om det skulle vara möjligt att leva under samma förhållanden på mars som vi gör på jorden. Det fick mig att inse att vi måste använda våra resurser så smart och effektivt som det överhuvudtaget är möjligt, säger han i ett pressmeddelande.

Systemet filtrerar och återanvänder duschvattnet och uppges spara 90 procent vatten och 80 procent energi jämfört med vanliga duschar.

Oas har huvudkontor i Malmö och företaget Orbital Systems sysselsätter idag över 50 personer. Mehrdad Mahdjoubi har fått ta emot en rad utmärkelser sedan lanseringen 2012. Vem som tar hem utmärkelsen European Inventor Award 2018 avslöjas den 7 juni.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

PFAS kan kosta Sverige 50 miljarder kronor per år

Högfluorerade ämnen (PFAS) skapar stora kostnader för samhället. På europanivå handlar det om över 50 miljarder euro, varav miljöskador i Sverige beräknas kunna kosta samhället mellan 18 miljoner och 5 miljarder euro på år. Det visar en ny rapport från Nordiska ministerrådet.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Electrolux söker grön finansiering

Nu lanserar vitvarujätten Electrolux ett ramverk för gröna obligationer. Detta för att ta in medel som öronmärks för investeringar som ska bidra till minskad miljöpåverkan från företagets produkter och verksamhet.

Frivilligt regelverk ska öka möjligheterna till skadestånd

Även de som lever i laglöst land och utsätts för brott mot mänskliga rättigheter, ska kunna få hjälp av juridik framöver. Den svenske advokaten Claes Cronstedt och elva andra jurister har föreslagit ett frivilligt regelverk som utgår från New York-konventionen. Den gör att alla kan söka skadestånd från företag i hela världen inför skiljedomstol.