nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Han får alternativa nobelpriset

Han har kämpat mot de stora oljebolagen i Nigeria och tagit strid för miljö och mänskliga rättigheter globalt. En av årets Right Livelihood-pristagare är Nnimmo Bassey, ordförande för internationella Jordens Vänner.

  • Annons 1

Nnimmo Bassey har förutom arbetet med Jordens Vänner engagerat sig för att försvara sitt lands rättigheter inom områdena miljö och mänskliga rättigheter mot stora multinationella företag, då i sin roll som chef för organisationen Environmental Rights Action i Nigeria. Det är den nigerianska delen av Jordens Vänner.

Right Livelihood-juryns motivering lyder: ”För att han avslöjat alla de ekologiska och människorelaterade hemskheter av oljeproduktion och för hans engagerade arbete för att stärka miljörörelsen i Nigeria och globalt.”

Oljefokus

Nnimmo Bassey utbildade sig till arkitekt men började engagera sig i olika sociala rörelser i sitt hemland under 80-talet. Han var med och grundade Environmental Rights Action 1993.

Hans största fokus har varit att kämpa mot förstörelsen av sitt hemland som han menar att oljeindustrin står bakom. Bland annat har organisationen drivit juridiska processer mot Shell.

– Den här utmärkelsen är en bekräftelse av den rättvisa och resoluta kamp för miljörättvisa som samhällen världen över har fört. Vi vill se ett slut på företagsbrotten som begås av oljejättar som Shell, i Nigeria och i resten av världen.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4