nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Lasse Wennman tar till vara matbutikers matavfall och hjälper människor som inte har det så bra att få gratis mat.
Lasse Wennman tar till vara matbutikers matavfall och hjälper människor som inte har det så bra att få gratis mat.

Han blir årets Miljöhjälte

Entreprenören Lasse Wennman får Världsnaturfonden, WWF:s, utmärkelse för att han tar till vara butikers matsvinn. Varje år ser han till att 120 ton överbliven mat hamnar på matbordet i stället för på soptippen.

  • Annons 1

Eldsjälen Lasse Wennman, som startat initiativet Matakuten i Gävle, har valts till årets Miljöhjälte och Svensk hjälte 2016.

Tio ton livsmedel och torrvaror går varje månad till pensionärer, ensamstående med stora familjer, papperslösa flyktingar och EU-emigranter i Gävle. Maten samlas in från olika affärer som annars hade slängt den. 

– Det är mat med kort datum eller som går ut samma dag. Nu kommer de till konkret nytta i stället för att hamna i soporna, säger Lasse Wennman.

Han får motta utmärkelsen och priset av WWF-ambassadören och fotografen, Mattias Klum, och WWF:s generalsekreterare, Håkan Wirtén, den 13 december på Cirkus i Stockholm. Galan sänds den 16 december i TV4 och på Aftonbladet.se på temat ”Svenska hjältar”. 

–Att bli utnämnd till Årets miljöhjälte känns fantastiskt hedrande och omtumlande. Miljön är allas vårt ansvar och vi kan lära mycket av varandra, säger Lasse Wennman.

Totalt slängs cirka 1,3 miljoner ton mat i Sverige varje år, enligt Statistiska centralbyrån, SCB. Av det kommer 66 000 ton från restauranger och 941 000 ton från hushållen. Resten kommer från jordbruket, industrin, handeln och storköken.

Hela livsmedelskedjan från jord till bord står för en ungefär fjärdedel av människans totala klimatpåverkan och halva övergödningen.

Årets Miljöhjälte är en utmärkelse som startades av WWF 2011. De som vinner har gjort något extra för miljön och inspirerat andra att leva grönare.

 

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Så mår våra hav

I Ocean State Report behandlas tillståndet i våra hav. Åttio forskare ligger bakom rapporten som framöver ska komma en gång per år.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.