Hållbart resande:

Forskning Kommunerna har en viktig roll i planeringen för ett hållbart resande, men vem eller vilka som ska stå för det hållbara resandet är inte självklart, visar en ny avhandling från Linköpings universitet.

Att resa rätt är stort, men att resa fritt är större. Så sammanfattar Malin Henriksson kommunala planerares föreställningar om hållbara resor. Hennes avhandling bygger på intervjuer med planerare som arbetar med att öka det hållbara resandet i Helsingborg.

Hon konstaterar att planerarnas egna föreställningar om resande sätter större fokus på individens fria val av färdsätt än på hållbarhet som en samhällsfråga eller miljöfråga. Även om de hade ett starkt engagemang för hållbara resor, så tog de sällan upp resors negativa påverkan på miljön när de talade om människors resor. Det hållbara resandet förlorade därmed sina politiska dimensioner.

– Trots att bilismen påverkar miljön negativt såg planerarna ingen motsättning mellan bilism och hållbara resor. Bilismen som system är för starkt för att ifrågasätts, säger Malin Henriksson.

Andra föreställningar om hållbart resande som framkommer i hennes intervjuer är att män som cyklar istället för att ta bilen gärna lyfts fram som goda förebilder.

– Alla de som redan åker buss eller cyklar därför att de inte har något annat val var osynliga i planerarnas föreställningar, konstaterar Malin Henriksson.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.