nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Akzo Nobel delar kunskap om livscykelanalys

Färg- och kemiföretaget Akzo Nobel har lång erfarenhet av hållbarhetsarbete och har genom projektet TOSCA delat med sig av sina kunskaper kring livscykelanalyser. Deras initiativ har belönats av EU-kommissionen.

Johan Widheden, hållbarhetsexpert på Akzo Nobel.
  • Annons 1

Projektet är ett av 13 som EU-kommissionen har utsett till bästa miljöprojekt genom utmärkelsen Best LIFE-Environment Project.

Akzo Nobels hållbarhetsgrupp i Göteborg har tillsammans med SCA och Chalmers samlat ihop strategiska hjälpmedel och exempel på hur man kan arbeta med hållbar utveckling utifrån ett livscykelperspektiv. Det har resulterat i kommunikationssatsningen TOSCA och hemsidan www.tosca-life.info, där det bland annat finns guider om hur man kartlägger en produkts värdekedja.

– Till att börja med ska man se över vilken roll man har i värdekedjan. Vilka naturliga råvaror är det vi använder och vilka är deras miljöpåverkan? Var sker den största miljöpåverkan och kan vi minska denna på något sätt genom hur vi arbetar med våra leverantörer och kunder? säger Johan Widheden, hållbarhetsspecialist på Akzo Nobel och projektledare för TOSCA.

Når ut till fler

Johan Widheden berättar att det känns naturligt för Akzo Nobel att vända sig utåt i sin kommunikation. Internt har färgtillverkaren jobbat med livscykelanalyser sedan 1992 och har tidigare visat hur man jobbar med livscykelperspektivet i EU-projektet DANTES, men nu vill de nå ut och inspirera en större skara: leverantörer, slutkunder och andra som är intresserade av att ta sitt hållbarhetsarbete vidare.

– Vi är ett av få företag i världen som har mål på hela våra produktlivscykler. Våra produkter och deras miljöprestanda är inte bara avhängigt vår del i kedjan, vi måste titta på råvaror och naturresurser, på vad våra leverantörer gör och hur slutkunden agerar, säger Johan Widheden.

För Akzo Nobel är hälsa och säkerhet fortfarande den största hållbarhetsfrågan. De ställer hårda krav på sina leverantörer. De som inte når upp till hållbarhetskraven erbjuds hjälp och en plan för vad som behöver göras. Om de inte klarar att åtgärda bristerna inom en viss tidsram avbryter Akzo Nobel samarbetet.

Kan ge miljöfördelar

En annan utmaning är att nå ut med budskapet att inte alla kemikalier är av ondo, säger Johan Widheden.

– Den allmänna åsikten är att en kemikalie är farlig och giftig och att vi ska inte ha den. Sådant som kan vara skadligt i sin användning ska naturligtvis bort – men man kan inte dra allt över en kam. Kemikalier tillför en funktion, som väldigt ofta även ger miljöfördelar.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Naturnära bolag bättre än stadsnära på biologisk mångfald

Naturnära företag är bättre på att redovisa sin påverkan på den biologiska mångfalden, jämfört med de bolag som är verksamma längre från naturen. Det visar en undersökning gjord bland Sveriges 100 största bolag.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.