nr-logo

Hållbarhet i praktiken

– Det blir rent och luktfritt, säger Magnus Röman, projektledare på MKB Fastighets AB, som tvättat med den nya tekniken. FOTO: MKB

Tvätt i kallvatten utan tvättmedel blev succé

MKB Fastighets AB:s pilotprojekt med tvätt i kallvatten utan tvättmedel och sköljmedel har varit framgångsrikt. Projektet har pågått under 12 månader och nu visar utvärderingen att energianvändningen minskat.

  • Annons 1

Tekniken som har testats i en tvättstuga i MKB:s bostadsområde Nydala i Malmö kommer nu att implementeras i ytterligare en tvättstuga.

– Det krävs mod att testa nya lösningar och för att möta utmaningen med klimatförändringarna behövs verkligen nytänkande. Den minskade energianvändningen i den aktuella tvättstugan är så pass intressant att vi har valt att utöka projektet, säger Jenny Holmquist, miljöstrateg på MKB Fastighets AB.

Användning av avjoniserat vatten

Tekniken som används tvättar rent med hjälp av avjoniserat vatten. När vattnet kommer i kontakt med textilerna i tvättmaskinen bryts jonbindningen mellan fibrerna och smutsen. Därefter sköljs smutspartiklarna ut med sköljvattnet, vilket leder till att textilerna blir rena. Tekniken fungerar lika bra i kallt vatten.

MKB Fastighets AB har över 700 tvättstugor i sina fastigheter. Varje år görs det totalt 6 miljoner tvättar i dessa. De flesta av dem med vatten som är uppvärmt till 40 grader eller mer.

Nya tekniken omtyckt bland kunderna

– Det vi ville studera i pilotprojektet var om den minskade energianvändningen och om den skulle fungera i en helt vanlig tvättstuga. Det har den visat sig göra, kunderna har bokat och använt tvättstugan som vanligt, säger Magnus Röman, projektledare på MKB Fastighets och fortsätter:

– Pilotprojektet med tvätt i kallvatten gör att våra kunder både får färre kemikalier i sin vardag och kan minska sin klimatpåverkan, det är ett erbjudande som vi är stolta över, säger Jenny Holmquist.

Målet med nästa del av projektet är att mäta om även energianvändningen vid tork minskar samt att utveckla kundkommunikationen kring introduktionen av detta nya sätt att tvätta.

Ren tvätt med kallvatten – och utan tvättmedel

Etiketter:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4