nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Peter Odemark, vd för Danone i Norden.
Peter Odemark, vd för Danone i Norden. FOTO: Jennie Jensen

Hållbarhetsmål kopplas till bonus på Danone

Många dras med personal som inte vill hoppa på hållbarhetsarbetet. Danones lösning blev att inkludera hållbarhet i belöningssystemet. Bonus uteblir för hela avdelningen om målen inte nås.

  • Annons 1

Mejerijätten Danones vd i Norden, Peter Odemark, berättade på M&U:s konferens Imorgon Grön om hur de har inkluderat hållbarhet i sin affärsmodell. Ett stort steg var när de införde ett ”sustainability scorecard” för två år sedan.

– Varje avdelning får nu själv ta fram idéer för hur de kan bidra till en mer hållbar affärsmodell. Till exempel har vi en helt ny kravlista på vår pensionsförmedlare i år. Det här gäller inom produktion, såväl som produktutveckling och forskning, alla avdelningar har satt sina egna mål, säger Peter Odemark.

Om inte alla medarbetare på avdelningen når målen uteblir bonusen för samtliga, vilket har gjort att Danone verkligen har fått igång hållbarhetsarbetet i praktiken.

Belönar bästa idéerna

Tidigare upplevde Peter Odemark att det var svårt att engagera vissa medarbetare.

– Fast det gäller inte dem som gick ut från Handels för två-tre år sedan. Den generationen är passionerad kring det här och kommer till oss på Danone till viss del för att vi har det här arvet.

Ett annat sätt att få fram förbättringsidéer på hållbarhetsområdet är en tävling, där medarbetarna bakom de två bästa genomförbara projekten, belönas med en resa.

– Ofta är det de yngre som har de flesta och bästa idéerna. De som vann förra året åkte till Senegal där vi har startat ett socialt samarbete med en skola.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Så mår våra hav

I Ocean State Report behandlas tillståndet i våra hav. Åttio forskare ligger bakom rapporten som framöver ska komma en gång per år.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.