nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Peter Odemark, vd för Danone i Norden. FOTO: Jennie Jensen

Hållbarhetsmål kopplas till bonus på Danone

Många dras med personal som inte vill hoppa på hållbarhetsarbetet. Danones lösning blev att inkludera hållbarhet i belöningssystemet. Bonus uteblir för hela avdelningen om målen inte nås.

  • Annons 1

Mejerijätten Danones vd i Norden, Peter Odemark, berättade på M&U:s konferens Imorgon Grön om hur de har inkluderat hållbarhet i sin affärsmodell. Ett stort steg var när de införde ett ”sustainability scorecard” för två år sedan.

– Varje avdelning får nu själv ta fram idéer för hur de kan bidra till en mer hållbar affärsmodell. Till exempel har vi en helt ny kravlista på vår pensionsförmedlare i år. Det här gäller inom produktion, såväl som produktutveckling och forskning, alla avdelningar har satt sina egna mål, säger Peter Odemark.

Om inte alla medarbetare på avdelningen når målen uteblir bonusen för samtliga, vilket har gjort att Danone verkligen har fått igång hållbarhetsarbetet i praktiken.

Belönar bästa idéerna

Tidigare upplevde Peter Odemark att det var svårt att engagera vissa medarbetare.

– Fast det gäller inte dem som gick ut från Handels för två-tre år sedan. Den generationen är passionerad kring det här och kommer till oss på Danone till viss del för att vi har det här arvet.

Ett annat sätt att få fram förbättringsidéer på hållbarhetsområdet är en tävling, där medarbetarna bakom de två bästa genomförbara projekten, belönas med en resa.

– Ofta är det de yngre som har de flesta och bästa idéerna. De som vann förra året åkte till Senegal där vi har startat ett socialt samarbete med en skola.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny plan för att förbättra EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel

Europaparlamentet ska förbättra förtroendet för EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel. Parlamentet har bland annat enats om att allmänheten måste ha tillgång till de studier som används i processen med att godkänna bekämpningsmedel.